MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi Dr. Sabahattin Zaim Konferans salonunda “Geleneksel Kültürümüzde Din-Akıl İlişkisi” konulu konferans düzenlendi. Konferans açılış konuşmasını İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaptı. Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Mahmut Kaya Türkiye’de güzel şeyler olduğunu ama İslam dünyasının şuan fetret dönemi yaşadığını söyledi.

“Aklı olmayanın dini yoktur”
Konuşmasının devamında din ve akıl ilişkisi üzerinde duran Kaya, "Din nakildir, yani peygambere gönderilen ilahi metnin sonraki nesillere aktarılmasıdır. Nakli anlayabilmek için akıl şarttır. İnsanın din ve hukuk karşısında sorumluluk alabilmesi için akıllı olması gerekir. Kişinin aklı dinidir. Aklı olmayanın dini yoktur." ifadelerini kullandı.


"Müslüman'ın aklı vahiyle aydınlanmıştır"
İslami değerlerden yola çıkarak, 'akıl' kavramını yorumlayan Kaya, "Akıl derken batıda anlaşılan akıl değil, İslam'daki şekliyle, vahiyle aydınlanmış akıldan söz ediyoruz. Batıdaki akıl-bilim çatışması bizde yoktur, din-akıl çatışması da yoktur. Çünkü Müslüman'ın aklı vahiyle aydınlanmıştır. İnsanın dünyaya gönderiliş amacı eşyaya şekil ve nizam vermek, medeniyeti kurmak ve geliştirmektir. Eşyaya nizam veren insan aklıdır. Akıl her şeyi tarif eden, tanımlayan, icad eden bir güçtür. Akıl nedir denildiğinde, göz nasıl her şeyi görüp kendini göremiyorsa, akıl da tüm ilimleri oluşturur ancak kendini tarif etmekte yetersiz kalır. Kur'an'ı Kerim'de ve hadislerde akla fazlasıyla yer verilmiştir. Akıl, Kur'an ayetlerinde, akıl olarak değil, aklın türevleri olarak geçer. Ayetlerde yer alan basiret, hikmet, hakim gibi kavramlar; derin düşünmenin önemine vurgu yaparlar. İslam, kuşatıcı bilgiye ulaşmayı ve bu bilgiyi en güzel üslupla ortaya koymayı tavsiye eder. Yüzeysel bilgi İslam'da makbul değildir."dedi


İlgiyle takip edilen konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (İLKHA)