BATMAN- Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında yaptıkları çalışmaları İlke Haber Ajansı’na açıkladı.
Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun çıkmasından şuana kadar, tespit edilen 82 adet riskli binanın, bina sahipleri tarafından yıkıldığını ve bu binalardan 221 hane ve 83 adet kira yardımı talebinin olduğu belirtildi. Ayrıca Batman’da 23 bina toplam 125 hanenin riskli yapı tespit sürecinin ise devam ettiği açıklandı.


 

İl Müdürlüğü tarafından yapılanan açıklamada;


“Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bünyesinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürlüğü kurulmuş olup, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun ve uygulama yönetmeliği kapsamındaki çalışmalar, bu şube aracılığıyla yürütülmektedir. Riskli alan, riskli yapı ve rezerv alanlar ile ilgili vatandaşlarımızdan gelen başvurular, Müdürlüğümüzce değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır.


 

Bakanlığımızın belirlediği lisanslı kuruluşlarca riskli bina tespitleri yapılmakta, tespit neticesinde binaları riskli olarak belirlenen vatandaşlarımızın yapılarıyla ilgili hazırlanan raporlar, Müdürlüğümüz tarafından incelenmekte, afet riski altındaki binaların yenilenmesi süreciyle ilgili çalışmalar yürütülmektedir. İlimizde yetkili 2 lisanslı şirket bulunmaktadır.


 

2014 tarihi itibariyle Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak İlimiz Merkezinde yer alanda Altyapı ve Kentsel Dönüşüm kanunu ve yasası kapsamında riskli yapı tespiti yapılmış ve riskli bulunan bina yıkımları gerçekleştirilmiştir. Lisanslı kuruluşlar aracılığıyla 82 adet riskli bina tespiti yapılmış olup, tespiti yapılan binalarda toplam  221 hane ve 83 adet kira yardımı talebi bulunmaktadır. Bakanlığımızca lisanslandırılmış kuruluşların ve Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmaları neticesinde tespiti yapılan riskli binaların, yerinde dönüşümü sağlanarak herhangi bir afet riski karşısında ortaya çıkabilecek sorunların önceden engellenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca ilimizde 23 bina toplam 125 hanenin riskli yapı tespit süreci devam etmektedir.


 

Batman İl Müdürlüğümüz Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğünde 1 Şube Müdürü (inşaat mühendisi), 1 inşaat mühendisi, 1 harita mühendisi, 1 inşaat teknikeri ve 1 elektrik teknikeri görev yapmaktadır.”


 

“Binası riskli olanlar  faydalanabilecek”


 

Vatandaşlara tavsiyelerin  de yer aldığı açıklamanın sonunda, “Binanızın bulunduğu arsanın tapusu size ait olması koşuluyla 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu imkânlarından faydalanabilirsiniz. Bunun için, arsanın tapusu adınıza olmalı, Bakanlığımız web sitesinde yayınlanan lisanslı firmalara ücret mukabilinde binanızın riskli olduğuna dair teknik rapor alınıp, müdürlüğümüze müracaat edilmelidir. Bu raporun müdürlüğümüzce uygun görülmesi halinde şu imkânlar  sağlanır: Geri ödenmemek üzere aylık 535 TL’den 18 aya kadar kira yardımı veya yeni bina yapmanız halinde faizinizin bir kısmı bakanlığımız tarafından ödenen kredi talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca yeni bina yapmanız halinde ilgili idareden alacağınız ruhsat harçlarından muaf tutulacaksınız.” denildi. (Veysi Rüzgar-İLKHA)