DİYARBAKIR-Diyarbakır Valiliği aldığı bazı kararlar ile eğitim yuvaları çevresinde alacağı sıkı önlemlerle, çocukların sık kullandığı internet kafe ve oyun yerlerine yapacağı denetimler ile çocukların dışarıdan gelebilecek olumsuzluklara karşı korumayı hedeflediklerini açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, okul çevrelerinde alınacak tedbirler kapsamında, okul ve öğrenci ile ilişiği olmayıp okul çevresinde toplanan şahısların, okul çevresinden uzaklaştırılması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanacağını belirtti.

Eğitim kurumları güvence altına alınacak…

Diyarbakır il merkezi ve ilçelerinde bulunan İlkokul, Ortaokul, Lise ve dengi düzeyindeki okullar ile dershane, etüt merkezi, öğrenci yurdu gibi eğitim öğretim mekânlarının bahçesini ve okul çevresini kapsadığı belirtilen kararlar sayesinde,  ayrıca okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, özellikle giriş ve çıkış saatlerinde okulların çevresinde olması muhtemel gürültü, kavga, taciz v.b. olayların önüne geçilmesi ile  okulların çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak okul ile ilişiği olmayan, işsiz güçsüz, boşta gezen, kişilerin okul çevresini mekân tutmalarının önüne geçilmesi ve bu kişilerden öğrencilere gelebilecek her türlü tehdit, tehlike ve olumsuzlukların engellenmeye çalışılacağı vurgulandı.

Yapılacak çalışmalar çerçevesinde okullar ve yakın çevresinde kesinlikle seyyar satıcı, dilenci, alkolik kişilerin bulunmalarının da engellenmeye çalışılacağı ve okul çevresinde gıda ürünü satan büfe, lokanta v.b. işletmelerin sağlığa uygunluk bakımından denetimlerinin yapılacağı ifade edildi.

Öğrencileri alan internet kafelere para cezası

İnternet kafe denetimlerinde sıkı önlemlerin getirileceği belirtilen açıklamada, okul günlerinde, okul kıyafeti ile 15 yaşından küçük öğrencilerin İnternet kafelere ve elektronik oyun salonlarına girmelerinin yasaklandığı belirtildi. İnternet kafe denetlemelerinde; ders saatleri içerisinde üzerinde okul kıyafeti bulunan 15 yaşından küçük öğrencilerin, İnternet kafede görülmeleri halinde, gerekli yasal işlemin yapılacağı belirtildi. 

Çocukları suça teşvik eden oyunların oynatılması yasak

İşyerlerindeki  bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılmasının yasaklandığı belirtilen açıklamada, Diyarbakır İl genelinde, 18 yaşından küçüklerin, İnternet kafe ve elektronik oyun yerlerinde, oyunlar oynamasının yasaklandığı belirtildi.

Elektronik oyun yerlerinin açılma izni valiliklerde

Yeni açılacak atari, elektronik oyun yerleri ve internet kafelere bundan böyle çalışma izninin valilikler tarafından verileceği belirtilen açıklamada, bu yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında, idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.  (İLKHA)