MERSİN -Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, 3 yıl önce bir dergide gördüğü guava meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi.

Bu kapsamda 3 yıl önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de destekleriyle Antalya`dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 yıl önce 400 tane daha temin ettiğini belirtti.
Eylül ayının ikinci haftasında başlayan hasat döneminin 15 Kasım`a kadar süreceğini ifade eden Levent, ``Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim. Bugünlerde 600 kilogram civarında elde ettiğim meyvenin kilogramını 45 TL`den İstanbul ve Antalya`daki tropik meyve satan işyerlerine gönderiyorum`` dedi.
Bu yıl üretiminin önemli bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek yıl 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ciddi gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı.
Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, antidoksan oranı yüksek olan meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.
Guavanın taze olarak tüketildiğini, ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

Kaynak:AA