Anadolu yakasında Altunizade Köprüsü altından başlayıp, Dolmahçe`de sone eren 8 kilometrelik yürüyüşe ilgi oldukça yüksek oldu. Etkinliğin startını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verdi.

Start öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Maratonu`nun Londra, Sidney ve New York maratonları gibi artık dünyada tanındığını belirterek, "Hem İstanbul`un hem de Türkiyemizin tanıtımı konusunda büyük katkısı olan bir organizasyon. Dünyada kıtalararası maraton olarak tek. Bu özelliğiyle dahi tek başına önemli bir maraton. Buraya gösterilen yüksek ilgiden dolayı tüm halkımıza teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha büyük organizasyonlarla, çok daha farklı noktalarda İstanbulumuzu ve Türkiyemizi tanıtmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Halk Yürüyüşü etabı, öncesinde startı verilen maraton, 15 ve 10 kilometre yarışları nedeniyle yaklaşık 20 dakika gecikmeli başladı.

Mescid-i Aksa için Yürüdüler

36. Vodafone İstanbul Maratonu kapsamındaki Halk Yürüyüşü`ne katılan Anadolu Öğrenci Birliği üyesi bir grup, İsrail`in Mescid-i Aksa`ya yönelik saldırılarını protesto etti.

Türkiye`de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından olan etkinliğe katılan grup, üzerinde "Mescid-i Aksa Onurumuzdur. Onuruna Sahip Çık" yazılı pankart açtı. Yürüyüş sırasında Filistin bayrakları da taşıyan birlik üyeleri, zaman zaman slogan atarak İsrail`in Mescid-i Aksa`ya yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Anadolu Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çamurluoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu: "İsrail`in Mescid-i Aksa`da yapmış olduğu zulmü protesto etmek amacıyla ses vermek için İstanbul Maratonu içerisindeyiz. Maratona hazırlanırken biz büyük bir pankart hazırladık. Genç arkadaşlarımızın, öğrenci arkadaşlarımızın Filistin davasına sahip çıktığını, İstanbul Maratonu`nda tüm halkımıza haykırmak istiyoruz. Bunun için buradayız. Oradaki bütün halkımızı da Filistin`e, Mescid-i Aksa`ya sahip çıkmaları konusunda davet edeceğiz. İnanıyoruz ki halkımız bu konuda çok duyarlıdır ve bu desteğimize sahip çıkacaktır."

Yeryüzü Doktorları, mülteciler için yürüdü

Halk Yürüyüşü`nde yer alan ve mesajlarını bu organizasyon vasıtasıyla duyurmaya çalışan gruplardan biri de Yeryüzü Doktorları oldu.

Dünyanın birçok noktasında mülteci konumuna düşen insanlara yardım amaçlayan grup, "Mültecinin Vatanı Yeryüzüdür" yazılı dev bir pankart açarak yürüyüşte yer aldı.

Öte yandan, aralarında Kızılay, Yeşilay ve Genel Maden İşçileri Sendikası`nın yer aldığı çok sayıda kurum ile kuruluş da yürüyüşte yer alarak sosyal mesajlarını paylaştılar.

Yerli ve yabancı çok sayıda kişi yer aldı

Anadolu yakasından Altunizade`den başlayıp, Avrupa yakasında Dolmabahçe`de sona eren Halk Yürüşü`nün 100 bin kişiyle sınırlandırıldığı duyurulurken, yerli ve yabancı on binlerce kişi, iki kıtayı yürüyerek geçti.

Özellikle çok sayıda yabancı ülke vatandaşının da yer aldığı organizasyonda, AA muhabirine açıklamada bulunan misafir katılımcılar, yaşadıkları heyecanı dile getirdiler.

Endonezyalı olduğunu ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi`nde öğrenim gördüğünü aktaran Muhammed İkbal, "Eylül ayından bu yana İstanbul`da yaşıyorum. Gerçekten çok heyecan verici bir etkinlik. Böyle bir organizasyon olduğunu duyduğumda kaçırmak istemedim. Burada bulunmak gerçekten çok güzel" dedi.

Erasmus Programı kapsamında İstanbul Üniversitesi`nde eğitim gördüğünü anlatan Alman vatandaşı Jasper Morganstern ise "Hayatımda en azından bir kez dahi olsa burada, iki kıta arasında yürümek istedim. Bu fırsatı kaçırmamalıydım. Arkadaşlarımla birlikte katıldık" şeklinde konuştu.

Ayrıca, yürüyüşte yer alan Japon Emiko Watanabe de Halk Yürüyüşü`yle ilgili olarak, "Burada bulunmak gerçekten çok güzel ve heyecan verici, Kendimi şanslı hissediyorum" değerlendirmesinde bulundu. (AA)