BURSA - Psikolog Nergis Öksüz, kişilerde son birkaç haftadır görülmeye başlanan duygu dalgalanımı, uykusuzluk halleri, yeme tutumlarındaki değişim ve gerginlik gibi belirtilerin, psikolojik desteğe ihtiyacın göstergesi olabileceğini belirtti.
Duygu dalgalanımı konusunda bilgi veren Öksüz, “Ağırlıklı olarak huzurlu ve sakin iken, son zamanlarda yakınlarınıza karşı küçük mevzular hususunda olağan duygu durumunuzun dışında davranıyorsanız, bu zihinsel ya da duygusal bazı problemlerin olduğuna işaret olabilir. Denetlenmez ve yönetilmezse, bu duygu durum ağırlıklı bir durum haline gelebilir ve depresyon ile anksiyeteye dönüşebilir. Hayata sabır oranınız düştüyse, kendinizi mercek altına almanız gerekebilir”dedi.
“Uzun dönemli stres hali iştahı açıyor”
Öksüz, yeme alışkanlıklarında yaşanan değişiklik ve bu durumun kişi psikolojisinde yaptığı etkiye ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
“Bireylerin yemeyi abarttığı zamanlar elbette ki vardır. Yalnız, bu durum belirgin seviyede değişmiş ve işlevsiz hale gelmişse, o zaman ruhsal yapılanmada bir blokaj olduğunu düşünebiliriz. Burada, yeme alışkanlığının ‘fiziksel yeme’den ‘duygusal yeme’ye döndüğünü söylemek de mümkün. Harvard Tıp Okulu’nun bir çalışmasında belirtildiğine göre, kısa süreli stres iştahı kapatırken, uzun dönemli stres ise iştah açan kortizol salgılanmasına yol açıyor. İşte bu noktada kişilerin durum tespiti yapması zor görünüyor. Bu ayrım ancak uzmanlar yani psikologlar tarafından yapılabilir. Çok geç olmadan bir psikologdan yardım alınması en doğru karardır.”
İnsan olmanın gereği olarak dönemsel olarak zor zamanlardan geçilebildiğini belirten Öksüz, “Hepimiz zaman zaman fiziksel sağlığımızı tehdit eden durumlara karşın hekimleri ziyaret ederiz. Peki, zihin dünyamızda bazı şeyler ters gittiğinde niye ziyaret etmiyoruz? Bu ihmal edilmemesi gereken bir durumdur” diyerek, bireyleri bu belirtilere karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. (İLKHA)