Dünya çapında kullanıcı sayısı 1,35 milyar kişiye ulaşan sosyal medya kuruluşu Facebook, dolandırıcıların da göz diktiği en önemli online platform olma özelliği taşıyor. Araştırmalar Facebook dolandırıcılarının en çok, insanların “merak, endişe, hırs, kazanma” gibi duygularını kullandığını ortaya koyuyor. Bitdefender güvenlik uzmanlarının yaptığı bir araştırma Facebook dolandırıcılarının kurbanlarını hangi hilelerle ağlarına düşürdüklerini ortaya koydu. Davranış analizti Narsi Lungu’ya göre insanların en zayıf noktaları eğilimlerinde yatıyor.

Facebook dolandırıcılarının yaydığı şok eden videolar ve sıra dışı mesajlar çoğu zaman Facebook kullanıcıları için tehlikeli bir linki tıklamanın nedeni oluyor. Ayrıca siber suçlular kurbanlarını “yükümlülük duygusu” ve sözde Facebook’un yeni fonksiyonları ile kurbanlarını cezp ediyor. Ve linki tıklayan problem yaşamaya başlıyor.

ALIŞVERİŞ ÇEKİ, BEDAVA TATİL

Online güvenlik uzmanları Facebook’tan gelebilecek tehlikelerin çeşitli olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin siber suçlular bilgisayara, sistemlere zarar veren programlar, virüsler yayıyor, bilgileri çalıyor veya online sistem üzerinden bizzat paraya el uzatıyor. Siber suçlular kurbanlarını avlamak için özellikle Amazon alışveriş çeki, bedava seyahat veya hediye akılıl telefon gibi yemleri kullanıyor.

DOLANDIRMA YÖNTEMLERİ VE KORUNMANIN YOLLARI

Araştırmaya göre siber gangsterler en fazla çeşitli hediye vaatleri ve şiddet içerikli postaları kullanarak kurbanlarını ağlarına düşürüyor. Uzmanları dolandırıcıların en çok kullandığı beş yöntemi sıraladı. Buna göre; Facebook’tan dolandırılanların yüzde 45.50’sinin “Profilini ziyaret edenleri gör” vaadiyle cezp edilmiş. Oysa Facebook böyle bir hizmet vermiyor. Dolandırılanların yüzde 29,53’ü ise siber suçluların yaydığı sözde Facebook’un fonksiyonlarıyla ilgili yanlış enformasyonlar üzerinden tuzağa düşürülmüş.

Diğer cezp etme yöntemi ise hediye ve ödüllü oyun yöntemi. Bu yolla dolandırılanlar ise yüzde 16.51. Dolandırıcılar ayrıca ünlülerin taklit profilleri, korku videoları, cinsel içerikli klipler yoluyla kullanıcıları dolandırıyor. Uzmanlar dolandırılmamak için `inanılmaz` gibi abartılı ifadeler içeren paylaşımları tıklamama, tanınmayan kişilerden hediye gibi vaatlere kanmama, virüs ve işletim sistemini sık sık güncelleme tavsiyesi yapıyor.