BURSA - Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni iş sağlığı ve güvenlik önlemlerini içeren paketi İlke Haber Ajansı’na değerlendiren İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkanı Dr. Bülent Öz, “Paket maalesef beklentileri boşa çıkardı. Yeni diye açıklanan paketteki pek çok yasa maddesi yıllardır yürürlükte olmasına rağmen uygulanmıyordu.” dedi.

Her yıl Türkiye’de 85 bine yakın iş kazasının meydana geldiğinin altını çizen Öz, her yıl bu kazaların neden olduğu bin 600 ile bin 800 arasında insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Yeni paketin hükümet tarafından meclise sunulmadan önce yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Öz, iş güvenliği müfettişi sayısının arttırılmasından işverenden İSG uzmanı hizmet primi kesilmesine kadar pek çok konuda önerilerde bulundu.

Yeni paketteki maddelerin çoğu eski
Öz, “Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan pakette; “Tehlikeli işler yapanlar mesleki eğitim belgesi almak zorunda olacak” maddesi 2009 yılından bugüne var olan bir belge olup işlevselliği olmayan bir belgelendirme yaklaşımıdır. Aynı şekilde şantiye şeflerinin bundan sonra iş güvenliği uzmanı olacak olması, iş sağlığı ve güvenliği hükümlerine aykırı davranış sergileyen işverenlere idari para cezası veya ihalelerden men edilmesi yaklaşımı da yeni bir şey değildir. Bu iki madde de yaklaşık 2 yıldır yürürlükte olmasına rağmen kazaların önlenmesinde çare olmamıştır.” dedi.

İşverenden İSG uzmanı primi kesilmeli
Hükümet tarafından meclise sunulan yeni iş sağlığı ve güvenliği pakete eklenmesi için önerilerde bulunan İSG Uzmanı Öz, “6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda yapılacak bir mevzuat düzenlemesi ile iş güvenliği uzmanlarının işverenler ile ekonomik bağı kesilerek özgürleştirilmeli, gördükleri aksaklıkları dile getirmede daha cesur olmaları sağlanmalıdır. Devlet SSK primi keser gibi her ay işverenlerden İSG hizmet primi keserek bir fona aktarmalı ve İSG uzmanları bu fondan maaş almalıdır.” şeklinde konuştu.

İSG müfettiş sayısı arttırılmalı
İSG müfettiş sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayan Öz, “İş Güvenliği Uzmanları Odası mutlaka kurulmalıdır. Bakanlığın resmi web sitesini kaynak alarak yola çıktığımızda yaklaşık 3,5 milyon işyerini, iş sağlığı ve güvenliği yönünde denetleyen müfettiş sayısı sadece 512 (2013 verisi) iken bu sayı Almanya’da yaklaşık 3 bin civarında olduğu gerçeğinden yola çıkarak İSG uzmanlarının yapılacak bir sınav ile müfettiş olarak kadrolu veya sözleşmeli bakanlık bünyesinde çalışmaları sağlanmalıdır. Saha denetimlerinin sıklaştırılması, ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin hizmetleri kapsamında ücret tarifelerinin belirlenmesi, iş güvenliği uzmanlarının meslek alanlarına göre çalışma zorunluluklarının getirilmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.


 

İl ve ilçelerde iş güvenliği komisyonu kurulmalı
Öz, önerilerini şu şekilde sürdürdü: “Yerel düzeyde (il ve ilçelerde) iş güvenliği komisyonu oluşturulmalı. Oluşturulan bu komisyonlar siyasi atamaların dışında yerel yöneticiler, bakanlık temsilcileri, STK’lar aylık olarak kentin iş sağlığı ve güvenliği performansını değerlendirmelidir. Bu ve benzeri bir takım çalışmalar eğer ülkemizde de yapılırsa kazalarda gözle görülür bir azalma olacaktır.”   (Zeki Aras - İLKHA)