DENİZLİ - Merkezefendi ilçesi sınırlarındaki evlerin bir kısmının yerleşim olarak yüksekte olmasından dolayı rüzgâra açık olduğuna dikkat çeken Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, vatandaşların kış aylarında meydana gelebilecek olası karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı, dikkatli olmasını istedi.


Soba bacalarının temizletilmesine önem verilmeli
Yılda en az bir kez bacaların ve sobaların temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan  Başkan Subaşıoğlu, “Uzun süredir temizlenmeyerek kurum bağlayan bacalar is ve dumanı iyi çekmediği için risk oluşturmaktadır. Özellikle rüzgarlı günlerde içeriye sızan gazlar nedeniyle yaşanabilecek faciaların önüne geçebilmek amacıyla bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Soba bacalarının temizletilmesine önem verilmeli. Baca temizliği, hava kirliliğinin önlenmesinde ve daha ekonomik ısınmada önem taşır. Özellikle lodos estiği günlerde yatmadan önce sobaların mutlaka söndüğünden emin olmalı. Baca kapaklarının ve baca yönlerinin doğru seçilmesi gerekir. Yılda en az bir kez bacalar mutlaka temizlenmeli”dedi.

Uzun süre temizlenmeyen bacaların tehlikeli olduğunu söyleyen Subaşıoğlu, “Merkezefendi ilçemiz başta olmak üzere sobalı evlerde oturan halkımız özellikle gece yatarken sobaya odun ve kömür atılmaması gerektiğinin bilincinde olmadır. Kış aylarında yaşanan sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmeler, genelde gece yatarken sobayı tekrar yakmaktan kaynaklanıyor. Halkımızın özellikle bugünlerde çok dikkatli olmasını istiyoruz”diye konuştu.

Doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları da anlatan Başkan Subaşıoğlu, “Kombinin bacası çok iyi şekilde monte edilip, kombinin daire içinde konulacağı yerde önem taşımaktadır. Vatandaşlar her kombinin yanına gaz kaçak dedektörü mutlaka taktırmalıdır. Her abone olası bir durumda gaz kaçağına nasıl müdahale edebileceğini iyi bilmelidir. Erken alacağımız önlemler kendimizin olduğu gibi ailemizin de hayatını kurtarabilir. Bütün bu tedbirler vatandaşlarımızın kışın ısınma ihtiyaçlarını giderirken olumsuz neticelerle karşılaşmamaları açısından önem arz ediyor.”ifadelerini kullandı. (İLKHA)