Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, dolaylı vergilerin en kolay toplanan vergiler olduğuna dikkat çekerken, "Ancak her vergi kaynağının bir sınırı vardır ve o sınıra yaklaşıyoruz." dedi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan ise vergilerin yükseltilmesinin piyasayı bozacağını söyledi.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan, "Zaten vergilerin yüksek olduğu, azaltılması gerektiğine inandığımız bir ortamda vergilerin yükseltilmesinin bu piyasayı bozacağını, işleri yavaşlatacağını düşünüyoruz." dedi. Gülhan, cep telefonlarında dünyanın en yüksek vergilerinin Türkiye`de ödendiğini iddia etti.
Bunun, çok yüksek bir oran olmadığına işaret eden Gülhan, "Ama biz yılda 15 milyon cep telefonu ithal ediyoruz. Ortalama 200 Euro`dan hesaplasanız 3 milyar Euro, 300 Euro`dan hesaplasanız 4,5 milyar Euro dışarıya kaynak akıtıyoruz. Bu çok önemli bir miktar. Bu bakımdan, hükümetin bu yönde yaptığı girişimleri bir Türk vatandaşı olarak ben de desteklerim. Ama biz öngörülebilir bir ortam oluşturulmasını arzu ederiz. Bugün yatırım yapıp, yarın karşınıza böyle bir vergi çıktığında, bu sizin hesaplarınızda da yer almıyorsa, yatırımı bir anda boşa yapmış olabilirsiniz. Bu sebeple öngörülebilir bir düzenleme ortamı oluşturulması herkes için çok gereklidir." diye konuştu. MOBİSAD olarak, Türkiye`de kaçakçılığın engellenmesi için çok çaba sarf ettiklerini vurgulayan Gülhan, bazı kişilerin, ÖTV`deki yeni düzenlemenin ardından, 100 lira ithalat bedeli olarak gösterecekleri bin liralık telefondan, kanuni prosedürleri izleyenlerin önünde 150 liralık bir haksız kazanç elde edebileceklerini söyledi. Gülhan, bunların önüne geçecek bütün tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğine dikkati çekti.
İkinci el cep telefonu satışında KDV`nin yüzde 1`e düşürülmesini talep eden Gülhan, insanların çekmecelerinde atıl vaziyette duran cep telefonlarının tekrar ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Şu anda 80 milyondan fazla telefonun çekmecelerde bulunduğunu vurgulayan Gülhan bunun mali değerinin kabaca 8 milyar lira olduğunu iddia etti. Önceki gün açıklanan vergi oranlarını değerlendiren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner de, yeni ve kapsamlı bir vergi reformunun artık çok elzem olduğunu vurguladı. TÜSİAD olarak sürekli gündeme getirdikleri bir konu olduğunu ifade eden Boyner, "Dolaylı vergilerin, toplanan vergilerin büyük bir bölümünü oluşturması, özellikle düşük gelir gruplarının zarar görmesine, vergi adaletinin olumsuz etkilenmesine, üstelik vergi tabanının darlığının gözden uzak kalmasına neden olmakta. Dolaylı vergiler kolay toplanan vergilerdir, ancak her vergi kaynağının bir sınırı vardır ve o sınıra yaklaşıyoruz. Kayıt altında olmasının ve anında ulaşmanın verdiği kolaylıkla toplanan vergi gelirleri sürdürülebilir değildir." dedi. Orta Vadeli Program`da kayıt dışı ile mücadelenin ana amaçlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Boyner, hem düşük gelirli grupların refahı hem vergi geliri dağılımındaki çarpıklığın giderilmesi için yeni ve kapsamlı bir vergi reformunun artık çok elzem olduğunu kaydetti.
Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu da, cari açığın düşürülmesi için alınan tedbirlerin gerekli olduğunu belirterek, "Herkes tedbirli olmak mecburiyetinde, ayağını yorganına göre uzatıp tasarruf yapmak zorunda." dedi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise, elektrik, doğalgaz zammından sonra Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu`nun (KKDF) yüzde 6`ya çıkarılmasıyla sanayicinin sırtına ağır bir yükün daha bindiğini savundu. Akyüz, cari açığı azaltmaya yönelik olarak önlemler alan hükümetin, vadeli hammadde ithalatında ödenen yüzde 3`lük KKDF`yi yüzde 6`ya çıkardığını hatırlattı.