DİYARBAKIR- Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, ’14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.
Aslan, vücuttaki insülin eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve toplumda şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, düzenli tedavisinin yapılmaması durumunda, vücuttaki birçok organda hastalıklara yol açabileceğini belirtti.
“Türkiye’de yaklaşık 40 milyon kişi diyabetlidir”
Türkiye’de yaklaşık 40 milyon kişinin diyabetli olduğunu kaydeden Aslan, şöyle konuştu:
“Diyabet, genellikle 35 yaşından sonra görülür. Sağlıklı bireylerde kana geçen glikoz, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Pankreastan insülin hormonunun salgılanmasının azalması veya salgılanan insülinin yeterli etkiyi gösterememesi durumunda kan şekeri yüksekliği ortaya çıkar. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa sinir, göz, kalp, böbrek gibi organlarımızda zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur. Ülkemizde yaklaşık 40 milyon diyabetli olduğu bilinmektedir.”
“Diyabet, sağlıklı beslenme, ilaçlar ve insülinin düzenli kullanılmasıyla tedavi edilebilir”
Diyabetin Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet) ve Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet) şeklinde iki kısma ayrıldığını söyleyen Aslan, “Eğer insülin hormonu tamamen eksikse bu diyabete Tip 1 diyabet denir. Genellikle çocuk veya genç yaştaki hastalarda görülür. Tip 1 diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadırlar. Eğer insülin hormonu var ama miktarı azsa veya dokularda insüline karşı direnç varsa bu diyabete de Tip 2 diyabet denir. Bu hastalar, diyet, egzersizve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Gerekirse hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin kullanabilirler. Diyabet tedavisi, sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılmasıyla sağlanabilmektedir.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)