MANİSA - Karaman`ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında 18 işçinin mahsur kalmasıyla ilgili gözaltına alınan sekiz kişiden beşi, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten tutuklandı. Madenin işletme müdürü Yavuz Özsoy, mahkemeye verdiği ifadede ocakta zaman zaman su sızıntılarının olduğunu ve gelen suların tatlı olup olmadığını içerek kontrol ettiklerini söyledi.
Anadolu Ajansı, maden işletmecisi Safet Uyar ile madenin işletme müdürü Yavuz Özsoy`un ifadelerinin ayrıntılarına da ulaştı.
"Kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum"
Buna göre, Saffet Uyar maddi durumu elvermediği için sondaj makinesi alamadı. Uyar, "Ekonomik durumum elvermediği için sondaj makinesi alamadım. Olay öncesi ocakta suyun aktığını ya da kömürün ıslak olduğunu, kayma meydana geldiğini bu nedenle tahkimat yapılamadığını bilmiyorum" dedi. Uyarın ifadesinden bazıları şöyle:
"Yapılan çalışmalar sırasında ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendim, diğerinden haberim yok. Personel suyu boşaltarak çalışmaya devam etmiştir. Eski maden ocağına çalışma sırasında denk gelindiğini ve sonradan kapatıldığını görmedim, duymadım. Maden üstünde sondaj yapmıştır ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapmamız gerektiğini bilmiyordum."
"İhmalkârlıktan kaynaklandı"
Madenin işletme müdürü Yavuz Özsoy ise, maden sahibinin parası olmadığı için alamadığını söylediği sondaj makinesi olsa dahi olayın yine de yaşanacağını söyledi, "Çünkü elimizdeki verilere göre eski ocak içerisinde çalıştığımızı bilmiyorduk. Bu olaydan dolayı üzüntü içerisindeyim" dedi.
Felaketin "ihmalkârlıktan" kaynaklandığını söyleyen Özsoy, "Bu saha bana teslim edilirken ruhsatta gösterilen alanın içini belirten imalat haritası da ekli bir şekilde verilmiş olsaydı ya da çalışma sırasında bu harita elimizde bulunsaydı bu olay meydana gelmeyebilirdi" diye ifade verdi. Özsoy şöyle devam etti:
"Şirkette çalışmaya başladıktan sonra 2010 yılının ikinci ya da üçüncü ayında çalışma yapılan kömür, komple sızıntı verince su olabileceği düşüncesiyle işçileri çıkardım. Kendim sondaj yaparak ocaktan ayrıldım. Üç saat sonra girdiğimde suyun dolduğunu tespit ettim. Suyunu çekerek içeri girdim. İçeri girdiğimde buranın Azim Uyar`ın diye bilinen baca çalışmasının olduğu alanı tespit ettim. Orayı kapattım. Bunun dışında 2011 yılının sonlarında kömürde sızıntı gelmeye başlayınca sondaj yaptım ve suyu boşalttım. Boşalttıktan sonra araştırdığımda yine aynı şekilde Azim Uyarı`ın yapmış olduğu bacaya vardık."
Orada bir çökme meydana geldiğini, kendisinin de yapmış olduğu bacayı aşağıya doğru çektiğini belirten Özsoy, bunun dışında eski ocağa dair herhangi bir yere ulaşmadıklarını ve çıkarmadıklarını söyledi.
16 işçiye halen ulaşılamadı
Ermenek CHP İlçe Başkanı Zeki Cengiz, işletme müdürü Yavuz Özsoy’un kendisine “Birikinti su tehlikedir. Ben ocağa girdiğim zaman her damla suyu içerim. Eğer tatlıysa sıkıntı yok ama acıysa o da birikinti sudur. Acı olur. O zaman tedbirimi alırım” dediğini belirtti.
Özsoy ile birlikte maden sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ve maden mühendisi Ali Kurt da tutuklandı.
Has Şekerler Madencilik Limitet Şirketi maden mühendislerinden Cemile Karaca ve Nuray Yetiş ile iş güvenliği uzmanı Engin Yeti adli kontrol kararı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Doğan Haber Ajansı’na göre, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklanan beş kişi ile tutuksuz yargılanan üç kişi ömür boyu müebbet hapis cezasıyla yargılanabilir. Bu ceza her bir işçi için de artırılabilir.
28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şeker Madencilik Şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. Madencilerden ikisinin cesedine arama çalışmalarının 10`uncu gününde, 6 Kasım Perşembe akşamı ulaşılmıştı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor.
Kaynak: Al Jazeera ve DHA