Yaklaşık 100 bin Belçikalı işçi yeni hükümetin önerdiği reformları ve maliyet düşürücü önlemleri protesto etmek için önümüzdeki hafta boyunca sürmesi planlanan bir dizi grevin ilk adımı olarak Perşembe günü başkent Brüksel`de yürüdü.

Sendikaların tahminine göre yaklaşık 120 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, işçilerin yanı sıra öğrenciler gösterideydi. Polise göre ise sokağa çıkan protestocuların sayısı 100 bin.

Hükümet binalarına pankartlar asan özel ve kamu çalışanı işçiler, ilerleyen dakikalarda polisle çatıştı. Ellerine ne geçerse polise fırlatan göstericilerin bazıları gözaltına alındı. Polis protestoculara karşı tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Hükümetin kesinti sözleri

Sadece bir ay önce göreve gelen Belçika`nın merkez sağ hükümeti, emeklilik yaşını yükseltmek ve erken emeklilik kapsamını sınırlama, gelecek yıl yapılması planlanan enflasyon bağlantılı ücret zammını iptal etme ve sağlık ve sosyal güvenlik bütçelerini kesme sözü verdi.

Sendikalar 15 Aralık tarihinde ulusal bir grevle sonuçlanacak şekilde 24 Kasım`a kadar her pazartesi bölgesel grev çağrısında bulundu.

26 yıldır ilk kez hükümet dışında kalan sosyalistler, planlanan kesintilerle işçiler zarar görürken zenginlerin etkilenmediğini savunuyor.

Kaynak: Ajanslar