ŞANLIURFA - Güneydoğunun vazgeçilmez lezzeti tandır ekmeği sofraların lezzetine lezzet katmaya devam ediyor. Köylüler yufka ekmeğinin yanı sıra, tandır ekmeğini  de  yaptıklarını anlatarak; “ Yufka ile arasındaki tek fark mayadır. Tandır ekmeğine maya  da koyuyoruz. Yufka ekmeğini bir-iki ayda yapıyoruz. Tandır ekmeğini ise 10 günde bir yapıyoruz” ifade ettiler.

Ceylanpınar’ın daha çok kırsal kesimlerinde yapılan tandır ekmeği, maliyeti düşük ve lezzetli olduğundan, Ceylanpınar halkının vazgeçilmezi olduğu görülüyor. Ceylanpınar halkının büyük bir kısmı tandır ekmeği yaparken, bir kısmı da saç ekmeği( nane sele) yapıyor.

“Tandır ekmeği yapmak ustalık istiyor”

Kendini bildi  bileli  yıllardır bu ekmeği yaptığını söyleyen Sıdıka Dilek (56), “Ben bu ekmeği bildim bileli yapıyorum tabi daha önce tandırlarımız böyle değildi, yerin altındaydı. Şimdi yükseltilmiş. Bu ekmeği yapmak biraz meşakkatli ama olsun, yiyince tadı o meşakkatini unutturuyor. Bir diğer zorluğu ise ekmeğin pişme süresini ayarlamak. Ekmeği tandırdan alındığı zaman bir daha yapıştırma imkanı olmadığı için pişme kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor.” dedi.     (Mustafa Kaynak – İLKHA)