İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskınını protesto etmek amacıyla İnsani Yardım Vakfı`nın (İHH) çağrısıyla İstiklal caddesinde toplanan ve aralarında Peygamber Sevdalıları Platformunundo olduğu sivil toplum kuruluşları, Tünel`den Galatasaray meydanına kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı. İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım burada kısa bir konuşma yaptı;

"Suçlu İsrail`dir, suçlu Müslüman derneklerin başkanlarıdır, tahtlarında oturanlardır, saraylarında oturanlardır, paraya para demeyenlerdir, hala İsrail Konsolosunu gönderemeyenlerdir. Suçlu cemaatlerdir, STK`lardır, bir araya gelemeyen İslam devletlerinin liderleridir... Büyük eylemler ve mitingler yapacağız. İsrail şunu bilsin geçen sefer konsolosluğun önünde halk konsolosluğu darmadağın edecekken `aman ha` dedik ama şimdi hiç kimse bu halkı engelleyemez. Mescid-i Aksa`yı yıkarsanız sizinkiler de başınıza geçer"

Ankara`da polis müdahalesi

Ankara`da da proteto gösterisi düzenlendi. Göstericiler İsrail`in Ankara Büyükelçiliği bahçesine kullanılmış çocuk bezi attı. Gruptakilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı, yolu trafiğe kapatan gruba polis biber gazıyla müdahale etti. İHH Ankara Sorumlusu Mustafa Sinan ve bazı vatandaşlar biber gazından etkilendi.

İHH üyeleri, müdahale öncesi slogan atıp Mescid-i Aksa baskınını protesto etti. İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinliler için Kur`an-ı Kerim okundu.

Grup adına açıklama yapan Zeynel Abidin Özkan, Filistin`den gelen haberleri endişeyle takip ettiklerini söyledi. Özkan, Mescid-i Aksa`nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu hatırlattı ve "Yaşanan olaylara Müslüman halkların ve yöneticilerin sessiz kalması İsrail`i cesaretlendirdi" dedi.

Özkan hükümete de İsrail ile ilişkileri kesme çağrısında bulundu:

"Evleri ve ticaret alanlarını yerle bir etmekte. İlk kıblemiz olan Mescid-i Aksa kompleksine taciz, ibadete kapatma, ve nihayetinde kirli çizmeleriyle Mescid-i Aksa`nın içine girerek işgal, ibadethaneyi tahrip etme, mihrabı çiğneme ve Kur`an-ı Kerimleri etrafa savurma alçaklığı ve kışkırtmasıyla devam etmiştir. Son olarak ülkemiz yöneticilerine de diyoruz ki: İşgalci İsrail terör örgütüyle gerçekleştirdiğiniz bütün ticari, askeri ve diplomatik ilişkilerinize derhal son verin. Yeni atanan İsrail konsolosunu derhal ülkesine gönderin."

 

 

Kaynak: AA