BURSA – Son günlerde Türkiye’nin her bölgesinde yoğun yağışlar sürerken, olası sel felaketi karşısında ev veya işyerlerinin sular altında kalma ihtimaline karşı, uzmanlardan önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Bursa’da 2004 yılından bu yana; yangın, kaza, konut, nakliyat, DASK, sağlık, mesleki sorumluluk, hayat, bireysel emeklilik ve sektörlere özel ürünlerle hizmet vermekte olan özel bir sigorta şirketinin yetkilisi Bahtiyar Özdemir, vatandaşları sel felaketi karşısında herhangi bir mağduriyet yaşamamaları konusunda, dikkatli olmaya çağırdı.

Sigorta bilincinin yüksek olmadığı Türkiye’de, herhangi bir felaket yaşanması durumunda sigorta talebinde ciddi artışlar yaşandığını aktaran Özdemir, “Vatandaşlarımızın sigorta acentesi ile yapılan poliçeyi iyi okuması gerekiyor. Sigorta şirketleri, olası sel felaketinde konut veya işyerinin zarar görmesi durumunda, poliçede yazan muafiyet oranını düştükten sonra mevcut hasarı ödüyor. Ayrıca yapılan poliçede, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sel felaketinin de mutlaka teminat altına alınması gerekiyor”diye konuştu.

“Ödemelerin de zamanında yapılması şart!”
Acentelerden satın alınan sel ek teminatlı poliçe ödemelerinin de zamanında yatırılmasının, olası hasarın karşılanması açısından son derece önemli olduğunu anımsatan Özdemir, “Riski iyi ölçmek gerekiyor. Hasar tazminatı hesaplanırken, poliçede yazılı muafiyet oranına göre hesaplanan tutar, sigorta şirketi tarafından ödenmiyor. Her poliçede muafiyet oranının bellidir. Örneğin; yüzde 10'luk bir muafiyet söz konusu ise, siz uğradığınız zararın yüzde 10'luk bölümünü sigortadan tahsil edemiyorsunuz. Bu kısmı kendi cebinizden karşılıyorsunuz. O yüzden dikkatli olunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

“Bütün birikimleriniz suya düşmesin”
Uzun yıllar büyük hayaller ile alınan evlerin, eşyaların; büyük yatırımlar ile yapılan fabrikaların sel felaketleri nedeni ile kullanılamaz hale geldiğini belirten Özdemir; “Tüm birikimlerin bir anda yok olmaması adına doğru bir sigorta danışmanından doğru hizmet alınarak sigortalanması gerekiyor. Çok cüzi rakamlar ile riskleri ortadan kaldırabiliyorsunuz” şeklinde konuştu. (Zeki Aras –İLKHA)