BATMAN-Batman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde, 03-09 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası kapsamında bilinçlendirme eğitimleri verilmeye başlandı.
Düzenlenen etkinliklere hakkında bilgi veren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Op. Dr. Ercan Seven, “Batman İli Kamu Hastaneleri Birliği olarak, Batman Bölge Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Kozluk, Gercüş ve Sason Devlet Hastanelerimizde 03-09 Kasım Organ Bağışı haftası nedeniyle Organ ve Doku bağışı bilincini geliştirmek amacıyla stantlar açıldı ve eğitimler veriliyor.” dedi.
“Her organ bir hayattır”
Organ naklinin görev yapamayacak derecede hasar görmüş organın yerine canlı veya ölü donörden alınan sağlam organ veya dokunun konulması olarak tanımlayan Op. Dr. Seven, ülkemizde nakli yapılan organları ise şöyle sıraladı, “Organ nakli canlı donör, kan grubu, uygun eş veya yakın akrabalardan alınır. Kadavra donör ise trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavi edilirken beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan yapılır. Ülkemizde nakli yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise kalp kapağı, kornea, kemik (ekstiremite), deri (yüz nakli) ve kemik iliğidir.” şeklinde konuştu.
“Organ yetmezliğine giren çoğu hasta hayatını kaybetmektedir”
Organ bağışında bulunan bir kişinin organlarının hangi durumda ve nasıl alınacağı ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Seven, “18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes, organlarının tümünü veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bağışlanan organlar öncelikle kan grubu ve doku uyumuna, yaş, boy ve kilo gibi kriterler, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Organ bağışının azlığı nedeniyle kronik hastalıklardan, organ yetmezliğine giren çoğu hasta hayatını kaybetmektedir. Organ bağışı bilincini artırmaya çalışarak üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz.” ifadelerini kullandı. (Veysi Rüzgar-İLKHA)