BİTLİS - Çocuklarda mevsimlik olarak oluşan hastalıklar ve bu hastalıklara karşı ailelerin alacağı önlemleri İlke Haber Ajansına anlatan Kaya, çocuklarda meydana gelen hastalıkların ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
“Mevsimsel Viral enfeksiyon hastalıklarına dikkat edilmeli”
Özellikle kış mevsimine girilmesi ve havaların değişmesiyle birlikte hastaların, çoğunlukla soğuk algınlığı ve soğuğa bağlı hastalıklar şikayetiyle polikliniklere başvurduğunu belirten Dr. Kaya, şunları söyledi: “Hastaların şikayeti solunum yolu enfeksiyonları, bunun en sık olanı da viral enfeksiyonların tuttuğu organa göre değişiyor.
Boğaz ağrısıyla, kulak ağrısıyla, öksürükle, ateşle ve bazen akciğere bağlı olarak bronşit bulgularıyla başvuruyorlar. Bu hastalıklarla gelen ailelere özellikle tavsiye edebileceğimiz, hastalarını evde iyi takip etmeleridir. Bu hastaların 2-3 gün ateşleri ve öksürükleri olabilir. Bu bahsettiğimiz hastalıkların yaklaşık olarak 300 den fazla viral enfeksiyon var. Bunların yüzde 90’ına yakını viral enfeksiyon olduğu için hemen antibiyotik kullanmak gerekmiyor.
“Antibiyotik kullanımında acele edilmemelidir”
Öncellikle aileler evde ateş düşürücü ve hastanın semptomuna göre tedavi vererek, takip etmesi gerekiyor. Eğer ateşi 3 günü geçtikten sonra şikayete hala devam ediyorsa, mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalarını öneriyoruz. Onun için antibiyotik kullanımında çok acele etmemek gerekiyor.” dedi.
“En çok 1-5 yaş arası çocuklarda oluşur”
Hastalığa hangi yaş grubunda sık rastlandığını ve ilk etapta yapılacak tedavi hakkında da bilgi veren Kaya, “Hastalığın çeşidine göre yaş gurubu değişiyor. En sıkı 1-5 yaş arası çocuklarda görülüyor. Özellikle daha önce hiç böyle bir enfeksiyon hastalığıyla karşılaşmamış, daha hijyenik bir ortamda yaşamış çocukların, ilk okula başladığı dönemlerde ve kalabalıklarla ilk karşılaştığı dönemlerde, çok sık viral enfeksiyonlarla karşılaşabilir.
"Ateşi 3 günü geçen çocuklar, mutlaka doktora götürülmelidir”
Ailelerin en zorluk çektiği dönemlerdir bunlar. Özellikle bu hastalara antibiyotik verilmeden önce, hastaların bu viral enfeksiyonda iyice dinlenmesini istirahat etmesini, bol bol sıvı tüketmesini, bitki çayları ve çorbaları içmelerini öneriyoruz. Yalnız ateşleri 3 günü geçerse ihmal etmeden en yakın çocuk doktoruna götürmelerini tavsiye ediyoruz. Yapılan tahlillerin ardında, hastanın durumuna göre antibiyotik veriyoruz. İlk etapta semptomlara göre ateş düşürücü veya başka şekilde tedavi ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Son olarak Kaya, günlük bir poliklinikte ortalama 80-90 hasta çocuğa bakıldığını, şartların zor olmasına ve rakamın yüksek olmasına rağmen, kimseyi mağdur etmeden hizmet sunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)