Sağlık, İçişleri ve Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokolle hastanede yatarak tedavi gören hükümlü ve tutukluların yanında hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi olarak kalabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle, mahkumlar için tahsis edilen hastane odalarında bazı fiziki değişiklikler yapılacak. Buna göre, hastanelerde, muayene ve tedavi için getirilen hükümlüler için lavabo ve tuvalet bulunan yeterli genişlikte uygun bekleme alanları tahsis edilecek. Mahkumların muayeneleri bu alanlarda yapılacak.

Yeni uygulamayla, acil durular dışında mahkum hastalar hastanelere randevu ile gönderilecek.

Genelgeyle, hastanelerde yatarak tedavi gören tutuklu ve hükümlülerin yanında hekim raporuyla eşi, annesi, babası, kardeşi ya da çocuğu refakatçi olarak kalabilecek. Hastanın böyle bir yakını yoksa cumhuriyet başsavcısının uygun gördüğü başka bir aile yakını refakatçi olarak kalabilecek.

Tutuklu veya hükümlü kadınlar, cezaevi doktorunun raporu ya da en üst amirin onayı ile sağlık nedeniyle başka kurumlara sevk edilen çocuklarına refakatçi olabilecek.

Ayrıca hastanelerde yatan mahkumlar hekimin uygun görmesi ve Cumhuriyet Başsavcısının izniyle iç güvenlik görevlilerinin nezaretinde yakınları tarafından ziyaret edilebilecek.