GAZİANTEP - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep`e sığınan Suriyeli mültecilerin dramı yürekleri burkmaya devam ediyor. 22 nüfuslu 4 ailenin yıkılmak üzere olan bir evde yaşamaları, ölüm riskini de beraberinde getiriyor.
Gaziantep’te kendi olanaklarıyla yaşama tutunmaya çalışan ve geceleri yaktıkları ateşle ısınmaya çalışan Suriyeli sığınmacılar, çok zor şartlar altında yaşadıklarını belirtiyorlar. Kamplarda kalmak istemediklerinden dolayı, Suriye`den gelip Gaziantep’e yerleşen Suriyeli aileler, kendi olanaklarıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 4 aileden oluşan 22 kişilik Suriyeli sığınmacılar, kaldıkları yıkık binada, tehlikeye rağmen ikamet etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.
Gaziantep’in Merkez Şehitkâmil ilçesi Eyüpoğlu mahallesinde, kısmen yıkılmış bir eve sığınan aileler, üst tarafı komple yıkılmış olan evin içinin görünmemesi ve soğuktan korunması için kapı ve pencereleri branda ve bezler ile kapatması ve yarı çıplak çocuklarının yalın ayak gezmesi dikkat çekti. Suriyeli çocukların giyecek elbise ve kalacak yer istemesi ise yürekleri yaralıyor.
Mülteci kamplarındaki durumun iyi olmadığını iddia ederek bu evde kaldıklarını belirten Suriyeli Abdullah Kureyş, “Elbette isteriz daha güzel bir yerde kalmayı, fakat yapacak bir şey yok. Burası ne kadar tehlike arz etse de, en azından başımızı koyup sığınıyoruz. Daha güvenli bir yerde yaşamak isteriz, ama bizleri kamplara götürüyorlar. Kampta kalmak yerine bu tehlikeli olan evde yaşarım ondan daha iyidir. Çünkü kamp şartları hiç de iyi değil. Ülkemizdeki savaş bitse de, ülkemize dönsek. Aylardır bu yıkık evde yaşıyoruz. Kimse gelip haliniz nedir diye sormuyor.”şeklinde konuştu.
Mahalle sakinleri ise, “Bu yıkık evin elektriği, suyu, kapısı, penceresi yok, kışın bu evde yaşamak zordur. Üstlerine atmaları için bir tek battaniyenin bulunmadığı evlerde yaşam mücadelesi veriyorlar. Hem de kaldıkları yer çok tehlikeli, her an yıkılabilir. Yetkililer bir an önce Suriyeli sığınmacılara bir çözüm bulmalıdır. Bakın çocukların ayağında bu soğukta, bırakın çorabı ayakkabı bile yoktur. Bu ailelerin burada ikamet ettiklerini görmemek mümkün değil. Çünkü burası şehrin en işlek yeridir. Yetkililerimiz daha duyarlı olmalıdır. Her şeyi vatandaştan bekliyorlar.” şeklinde tepki gösterdiler. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)