BM - Filistin`in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK ve BM Genel Kurulu başkanlıklarına gönderdiği mektupta geçen hafta israil yönetiminin Doğu Kudüs`ün Şufat beldesindeki Ramat Shlomo ile Ebu Guneym Dağı`ndaki Har Homa`da bin yeni konut inşasına onay verdiğini hatırlatarak, BMGK`ya konuyu acil toplantıda ele alma ve israil`in illegal eylemlerini durdurma çağrısı yapmıştı.

Ürdün bu talebi resmi olarak BMGK`ya sundu. Konsey, konuyu değerlendirmek üzere yarın TSİ 21.00`de acil olarak toplandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD yönetimi daha önce yaptıkları açıklamalarda israil`in yeni yerleşim yeri kurmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu ve iki devletli çözüm çabalarına zarar verdiğini vurgulamışlardı.

"Her defasında aynı şeyi söylüyoruz"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, AA`nın sorusu üzerine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun`un israil`in yeni yerleşim birimi kurmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüme zarar verdiğini bir çok kez söylediğini hatırlatarak, "Bu konu her gündeme geldiğinde aynı şeyi söylüyoruz" dedi.