BURSA – Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan temiz çevre seferberliği kapsamında Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Barakfakih bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmalarındaki denetimlere katıldı.
Vali Karaloğlu, Bursa’da yerel yönetimlerin kent için sanayicilerle işbirliği yapmak istediğini ifade ederek, “Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz. Şehrimizi korumak, Nilüfer çayını temizlemek istiyoruz. Nilüfer Çayı’nda eskisi gibi balıklar olsun, insanlar çayın kenarında dinlensin, piknik yapsın ve şehrimizi de kokudan kurtaralım istiyoruz.”dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Samanlı kolektörünü bitirdiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, “Şu anda birçok fabrikanın atığı o kollektöre alınıyor ve doğu arıtmaya götürülüyor. Kalanları da tamamlayacağız. Yakında Barakfakih bölgesindeki kollektörleme çalışması da tamamlanacak. Biz sanayicimizle işbirliği yaparak kenti korumak istiyoruz. İşbirliğine yanaşmayanlar, kirlettiği suyu arıtmamak için inatlaşanlar için ise yapacak bir şey yok, onları bu şekilde çalıştıramayacağız” şeklinde konuştu.
“Temiz çevre için denetimler yapılıyor”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Bursa Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri ekipleri ile sanayideki tüm fabrikalarda denetimler yapıldığını söyledi. Sağlıklı bir şehir hedefiyle Bursa’da temiz çevre seferberliğini başlattıklarını anlatan Altepe, “Sanayide özellikle çevresel etkileri yüksek olan fabrika ve işletmelerle ilgili olarak kentimizin tamamında bir denetim çalışması başlattık. 1986-87 yıllarında çıkan çevre kanunlarının üzerinden yaklaşık 30 yıl geçmesine rağmen istediğimiz sonuçlara ulaşamamıştık. Bunun sonucunda da Valimizin başkanlığında oluşturulan komisyon, artık tüm Bursa’da imalathaneler ve boyahaneler başta olmak üzere tüm işletmelerde denetimler yapıyor”dedi.
Başkan Altepe, temiz çevre konusunda sanayicilere verilen sürenin tamamlandığını söyleyerek, “Şu anda tüm işletmelerimizin ön arıtmalarını yapması ve arıtma yapan tüm işletmelere bağlı olması, diğer arıtmalara da tam olarak bildirilmesi ve işlemin tamamlanması gerekiyor. Bununla ilgili tüm fabrikalarımız test ediliyor. Hedefimiz, fabrikalardaki atıksuların, direk derelere deşarj edilen veya arıtmaya gönderilen, dış ortama salınan tüm atıksuların kontrolünün sağlanmasıdır. Bu konuyla ilgili olarak gerçek uygulamaların başlatılmasını ve eksikliklerin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)