ŞANLIURFA - Kahvaltıların vazgeçilmezi olan zeytinin yeni mahsulleri tezgâhlara gelmeye başladı.

Zeytin bahçesinden toplanıp tezgâha getirilen zeytinleri alan müşteriler, aldıkları zeytinleri tuzlayıp suda birkaç gün bekletiyor.  Pazardan acı olarak alınan zeytinler suda bekletilip kıvamına getirildikten sonra sofradaki yerini alıyor.

Şanlıurfalıların en çok tercih ettiği zeytin türünün Gemlik zeytini olduğunu söyleyen zeytinci Ahmet Bağlayan, “En çok tercih edilen zeytinler gemlik zeytinidir. Çünkü bu zeytinler daha yağlı ve lezzetlidir.  Halhallı diye tabir edilen zeytinde çok satılan türlerimizdendir.” dedi.

Zeytin alırken dikkat edilmesi gereken hususlar


Zeytin alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Bağlayan, “Zeytinin iyisi sıkılmasıyla anlaşılır. Çünkü yağlı olup olmadığı hemen anlaşılır. Bundan dolayı müşteri zeytin alırken, aldığı zeytini ikiye bölüp sıkarak yağlı olup olmadığına dikkat etmelidir. Zeytinler genellikle sert olmalıdır,  çok yumuşak olursa bozulma olur.” uyarısında bulundu.

Genelde Gaziantep’in Nizip İlçesinde yetişen zeytinleri getirip sattıklarını söyleyen Eyüp Babacan ise orda yetişen zeytinlerin daha kaliteli ve lezzetli olduğunu, müşterilerinde daha çok Nizip zeytinlerini tercih ettiklerini söyledi. (Sedat Kuşulay/Abdulhakim Bulut-İLKHA)