Nevin Yapıcıoğlu / Nisanur Dergisi
 
Bismillahirrahmanirrahim.

Fettâh ism-i şerifi “kapalı olan bir şeyi açma” anlamındaki “feth” kökünden gelmektedir. Kapalı olan herhangi bir şeyi açana fatih, en iyi ve en çok açana da Fettâh denir.

Cenab-ı Hakk açılması mukadder olan maddi ve manevi kapalılıkları “inayetiyle açan, her zorluğu da hidayeti ile giderendir.” (1) Verdiği hükümler ile hak ile batılın arasını açmıştır. Peygamberleri vasıtasıyla, inzâl ettiği kitaplar ile “hakkı” aşikâr etmiş, en içerikli kelamı olan Kuran-ı Kerim ile kâinatın yaratılış sırrını, tarihi olayları, sosyal hayatın sınırlarını ve daha birçok muğlak şeyleri açmıştır. Tartışmalara, kavgalara, fitnelere konu olan her şey hakkında açık ve kesin hükümler getirerek, hakikatin üstündeki perdeyi açmış ve böylece zulüm, zorluk ve karışıklıkları gidermiştir.

Yeryüzünde tecellisi okunan Fettah ism-i şerifi, haşirde azami mertebede tecelli ederek daha net bir şekilde okunacaktır. Dünya sayfasını kapayıp ahiret sayfasını açan El- Fettâh zulüm ile adaletin, doğru ile yanlışın arasını açacak; hakkı üstün, batılı zelil ederek ahirete mazlum olarak gidenlere büyük fethi yaşatacaktır.

De ki: “Rabbimiz (kıyamet günü) bizi bir arada toplayacak, sonra da hak ile aramızı ayıracaktır. O Fettâh’tır, Alim’dir.” (Sebe’ / 26)

Hayır anahtarları kudret elinde olan Fettâh olan Rabbimiz kullarına maddi ve manevi kapıları açar. Hidayeti ile kalpleri en büyük nimet olan imana ve İslam’a; ihsanıyla marifetullah ve muhabbetullaha; inayetiyle de günahkârların üzerine af ve mağfiret kapılarını açar. İlim yolcusuna tıkandığı noktalarda çıkış yollarını açtığı gibi veli kullarının da kalplerinden perdeleri kaldırarak seyeran edeceği kapılar açar.

Bu dünyada herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya gelen bir insan, çözüm için elinden ne gelirse yapar. Fakat O (CC) dilemedikçe hiçbir sebep sonuç vermez. Birer fiili dua hükmündeki çabalar Fettâh isminin tecellisine vesile olursa belki sıkıntılar çözülür. Hayır kapılarını açarak, kilitlendikleri noktalardan kullarını kurtaran, zorluklarını kolaylaştıran ancak O’dur. Fakirlere rızık kapılarını açan, hastalara şifa kapısını açan, dertlilere çözüm kapısını açan, sıkıntıda olanlara huzur kapısını açan, kâşiflere ve mucitlere kapılar açan, el-Fettâh ismine en layık olandır.

Kulluk için yaratılan insanlığa, İslamiyet’i götürmek ve mazlumu zalimin elinden kurtarmak için, ülkelerin kapısını açarak, fetihler yaşatan O’dur. Cihad farizasıyla Fettâh ismine ayinedarlık yapan Müslümanlara da “fatih” ismini nasip eder.

“Şüphesiz, biz sana apaçık bir fetih verdik.” (Fetih / 1) Ayet-i Kerimesine mazhar olan ve böylece fetihle müjdelenen Efendimiz (SAV)’in bir ismi de Fettâh’tır. El-Fettâh ism-i şerifine azami mertebede mazhar olan Efendimiz (SAV), iradesini Rabbinin iradesine teslim edip vahyin emriyle, hak ile hükmetmiş ve böylece hak ile batılın arasını açmıştır. Kulluğuyla Fettâh isminin tecellisine nasıl mazhar olunacağını, kalbi ve akli fütuhatların yolunu göstermiştir.

Üstad, yeryüzü sayfasında okunan Fettâhiyet hakikatinin “yani Fettâh isminin tecellisiyle basit bir maddeden ayrı ayrı, çeşit çeşit, hadsiz muntazam suretlerin, beraber, her tarafta, bir anda bir fiil ile açılmasını” tevhidin en kuvvetli bir delili ve kudretin en hayretli mucizesi olarak kabul eder.(2)

Evet! Birbirine benzeyen çekirdeklerden, tohumlardan yüzbinlerce çeşit suret ve cazibedar sima çıkıyor. Bu tohumlarda ilmi program şeklinde duran suretlerin açılması ancak Fettâh isminin tecellisiyledir. İnsan ve...
 
MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!