ADANA - Dünya Gıda Günü Kutlamaları ve Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştay açılış programı Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa; Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gencer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, Bölgesel Çalıştay çalışmalarına katılan Antalya, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis İl Müdürlüklerinin idareci ve teknik elemanları ile aile çiftçileri, çeşitli Adana ili kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, oda ve birlik başkanları, il ve ilçe müdürleri idareci ve teknik elemanları ile davetliler katıldı. Programda Adana ili tarımsal faaliyetlerinin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi izlendi.
“Bir milyar insanı aç bırakmak, tarihe kara bir leke olarak geçecektir”
Çalıştayın açılış programında konuşma yapan Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, ülkede istihdamın yüzde 25'inin tarımda gerçekleştiğine dikkati çekti. Dünyada bir milyar kişinin aç uyuduğunu vurgulayan Gençer, "Bilgi, ulaşım, bilişim, teknoloji çağı dediğimiz çağda bundan utandım. İlim ve teknoloji çağında bir milyar insanı aç bırakmak, tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Buna karşı milyonlarca obez insan var. Demek ki bir şeyler yanlış, bunun çözülmesi lazım.”dedi.
“805 milyon kişi hala yeterli gıdaya ulaşamamıştır”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın ise “Küresel düzeyde açlığa karşı mücadelede önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen 805 milyon kişi hala yeterli gıdaya ulaşamamıştır; bu konuda yapılması gereken çok şey var. Bunları dikkate alarak ve aile çiftçiliğinin açlığın azaltılması ve doğal kaynakların korunmasına olan katkılarının vurgulanması amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 66. oturumunda, 2014 yılı resmen “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” olarak ilan edildi.
Akın, “FAO 2014 raporuna göre, dünyada 570 milyon çiftliğin 500 milyonun aileler tarafından işletildiğini ayrıca yaşamlarını iyileştirmek için çoğu zaman başka imkanları düşünmek zorunda bırakılan kırsalda yaşayan gençler, dikkat alanımızda olmalı. Onların da kırsaldan kente göçünü engelleyecek yeni politikalar üretmemiz gerekiyor. Çiftçilik, yeniden itibarlı meslek haline dönmeli.” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise “Özellikle gıda güvenliği konusunda son yıllarda büyük bir hassasiyetle çalışılmış ve oldukça önemli mesafeler kat edilmiştir. Bu amaçla Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi kurulmuş olup, sağlıklı bir şekilde hizmet vermektedir. Gıda denetimlerimiz bu Sisteme anında kaydedilmekte ve uygulanan yaptırımlar da izlenebilmektedir. Yine bu gayeye hizmet eden ALO 174 Gıda Hattı halkımız tarafından benimsenmiştir ve hattı kullanan vatandaşlarımızın sayısı günden güne artmaktadır. Tarladan sofraya kadar, gıda üretimi ve dağıtımının tüm safhalarını kayıt altına almaya çalışmaktayız. Üretimde kullanılan zirai ilaçlar konusunda da çok hassas davranmaktayız. Son 10 yılda tarımsal üretimimiz sürekli artarken, kullanılan zirai ilaç miktarının sabit kalması bu konuda sağlanan önemli bir gelişmedir.”dedi
Çiftçiye destek sağlandı
Aygül ayrıca; “Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçiliği ulusal gündemlerde tarım, çevre ve sosyal politikaların merkezine oturtmak 2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılının temel hedefidir. Böylece, küçük ölçekli tarım işletmelerinin karşılaştıkları güçlükler hakkında bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde geniş kapsamlı tartışma ve işbirliği ortamı sağlanmış olacak, bunun yanında aile çiftçiliğini desteklemek için etkin yöntemler belirlenecektir. İl Müdürlüğümüz; son 3 yılda 683 göçer ailesi ve gezginci arıcıya güneş enerjisi sistemleri sağlayarak onların gece aydınlanmasına ve daha rahat yaşamasına, 415 adet geomembran örtülü toprak havuz inşa ederek küçük çiftçi ailelerinin sulu tarımla buluşması suretiyle ekonomik tarım yapmalarına ve 196 adet süt soğutma tankı dağıtarak küçük hayvancılık işletmelerinin daha çok gelir elde etmelerine katkı sağlamıştır.”şeklinde konuştu.
Programın sonunda katılımcılar, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde kadın çiftçilerin hazırlamış olduğu yöresel ürün stantlarını gezerek, ürünler hakkında bilgi aldılar. Burada çeşitli gıda firmalar tarafından standlar açılarak katılımcılara ürün tanıtımı yapıldı.
Etkinliklerin ardından İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Adana, Antalya, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis İl Müdürlüklerinin katılımıyla Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım Ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda bölgesel çalıştay çalışmaları başladı. Çalıştayda; bölge sorunlarından hareketle belirlenen grup çalışmalarında aile çiftçiliği açısından bölgesel örgütlenme-finansman destekler, bölgesel pazarlama, kadın ve çocuk iş gücünün kayıt altına alınması, bölgesel eğitim-yayım ve danışmanlık hizmetleri konuları görüşüldü. Bölgenin detaylı bir swot analizi yapılarak güçlü yanları, zayıf noktaları, tehditler ve bölge fırsatları tartışıldı. Son olarak grup çalışma sonuçları doğrultusunda çalıştay sonuç bildirgesi açıklanarak toplantı sonlandırıldı.(İLKHA)