KAYSERİ - Düzenlenen Güvenlik Koordinasyon Toplantısı’nda, Kayseri’deki genel güvenlik ve asayiş durumuyla ilgili genel bir değerlendirilmelerde bulunuldu.
Görevlerine yeni başlayan Vali Yardımcıları ile kaymakamların da, Kayseri’nin genel güvenlik durumuna ilişkin detaylı bilgi sahibi olmasının amaçlandığı toplantının açılışında konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, suç ve suç unsurları ile mücadele konusunda etkili bir çalışmanın yürütüldüğünü belirtti.
Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 8’nci, nüfus bakımından da 15’nci büyük şehri Kayseri’nin bünyesindeki 1 milyon 295 bin nüfusu ile gelişen ve büyüyen bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Vali Düzgün, bu durumun beraberinde bazı olaylara sebebiyet verebileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret ederek, iletişimle birlikte MOBESE gibi teknolojik gelişmelerin çok daha etkin kullanılmasının suç olaylarının azalmasına yardımcı olacağına dikkati çekti.
2’si devlet 4 üniversiteye sahip Kayseri’de, ilk ve orta öğrenimle birlikte öğrenci sayısının 350 bine yaklaştığını anlatan Vali Düzgün, kentteki Suriyeli misafirlerin varlığını da hatırlatarak, alınan ve alınması gereken önlemler konusunda hassasiyetle durduklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “Valiliğimizin, 18 yaş altındakilere velisinin izni olmadan şehirlerarası otobüs bilet satışının yapılması, belli nitelikteki bıçakların taşınması, satılması ve bulundurulması ile internet kafelerde komisyonca tespit edilen cinsellik ve fiziksel şiddet içeren bazı oyunların yasaklanması yönündeki kararları, bu yönde ortaya çıkan olumsuzlukların azalmasını sağlamıştır. Denetimlerde kararlara uymayanlar hakkında idari para cezasının uygulanıyor olması da caydırıcı etki yaptı. Ayrıca, işyerlerine güvenlik kamerasının takılmasının zorunlu hale getirilmesi ile gürültü kirliliğinin önlenmesine yönelik araçlardaki egzos kullanımına ilişkin kararlarımız da hem vatandaş memnuniyetini artırdı hem de caydırıcılık unsuru oluşturdu. İnsan güvenliğini ve toplu yaşam huzurunu yakından ilgilendiren kararlarımızı kaymakam arkadaşlarımız da ilçelerinde uygulayarak, kamu düzeninin bozulmasını, huzur ve güvenin tesisini sağlamalıdırlar. Kaymakamlarımız alınan bu kararları denetimler yapmalı, ilçelerde de etken bir şekilde uygulanmasını sağlamalı, güvenliğin bozulmasına yönelik hiçbir harekete izin vermemelidir.”
Vali Düzgün, güvenlik kameralarının önemine de işaret ederek, “Asayişe müessir olayların engellenmesinde MOBESE olarak adlandırdığımız kayıt sistemi çok önemli. Onun için her biriniz kendi ilçelerinde bu kayıt sistemiyle ilgili, MOBESE sistemiyle ilgili var olan teknik donanımların kontrolü, iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda gayret göstermelisiniz. Var olan kamera sayısının ve kayıt niteliğinin artırılması son derece önemli” diye konuştu. (Fatih Gültekin/İLKHA)