ADANA – Küresel çapta bir sağlık sorunu haline gelen Ebola virüsüne karşı; Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Özel Atık Şube Müdürlüğüne bağlı Tıbbi Atık Toplama ve Taşıma Ekibi önlemlerini ve denetimlerini artırdı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugüne dek yaklaşık 9 bin kişi bu hastalığa yakalandı. Bunlardan 4 bin 447’si hayatını kaybetti. Ebola virüsünün bulaşma şekilleri arasında tıbbi atıklar da bulunuyor.
Konu hakkında açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, Adana ili genelindeki 426 adet aile ve toplum sağlığı merkezi, diş kliniği, tıp merkezi ve hastane gibi sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan tıbbi atıkların, yönetmeliklere uygun bir şekilde lisanslı tıbbi atık araçlarıyla toplanarak Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde bertaraf edildiğini söyledi. Tıbbi atıkların toplanmasında kırmızı renkli özel plastik torbalar kullanıldığını açıkladı.
Akkuş, tıbbi atıkların ciddi halk sağlığı sorunları oluşturduğunu belirterek, “Tıbbi atıkların toplanması ve bertaraf edilmesiyle toplum sağlığını tehdit eden hepatit türleri, AIDS, CMV, EBV, Toksoplazma Gondi, Ebola Virüsü ve daha bir çok hastalığın etkenlerinin bu yolla bulaşması engelleniyor. Özellikle sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atıkların, diğer atık türlerinden daha yüksek oranda enfeksiyon riski taşıdığı belirtiliyor” dedi. Akkuş, sağlık kuruluşlarının özellikle tıbbi atık depolarındaki denetimlerin arttırıldığını sözlerine ekledi. (İLKHA)