Şükrü Gündüz / İstanbul

Eylül ayının ortasında İstanbul Zeytinburnu’nda üç çeçenin sokak ortasında şehid edilmesinin yankıları devam ederken bir Çeçen tetikçi Zeytinburnu’nda Çeçenistan eski Şeyhulislamı Şemseddin Batukaev’e suikast girişiminde bulundu. Suikast girişimini Batukaev’in evinde bulunan iki Çeçen’in dikkati sayesinde son anda önlendi. Barhram Batumaev isimli 26 yaşındaki tetikçi etkisiz hale getirildikten sonra polise teslim edildi. Batumaev’in üzerinde Rus özel kuvvetlerinin kullandığı 20 mermi alan susturucu takılı bir silah bulundu.

Batumaev, Gayerttepe’de bulunan İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ne götürülerek sorguya alındı. Batumaev, kendisini yakalayan Çeçenlere, Uvays Ahmadov tarafından bu cinayete azmettirildiğini söyledi. Çeçen tetikçinin Zeytinburnu’nda kaldığı otelde yapılan aramada, odasında Şemsettin Batukaev’in oturduğu sitenin krokisi, suikast planı ve suikastte kullanılması planlanın silaha ait 11 mermi ele geçirildi.

TETİKÇİYİ YAKALALYAN İKİ TETİKÇİ SERBEST BIRAKILDI

Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği geniş çaplı operasyon başlatırken Uvays Ahmadov Başakşehir’deki evinde gözaltına alındı. Tetikçi Batumaev ve Ahmadov’un polisteki sorgusu devam ederken. Çeçen tetikçiyi yakalayıp polise teslim eden iki Çeçenin bu gün öğleden Bakırköy adliyesinde Cumhuriyet savcısı Mehmet Aydos tarafından ifadesi alındı. İfadesi alının iki Çeçen daha sonra serbest bırakıldı.

Öte yandan tetikçi Batumaev’in 28 eyül’de Türkiye’ye giriş yaptığı belirlendi. Batumaev polise verdiği ifadede cinayetle ilgili iddiaları kabul etmedi. Yardım istemek için Şemseddin Batukaev’in evine gittiğini söyledi.