Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kuzey Irak yönetiminin, peşmergenin Kobani’ye geçişi için izin talebi vardı. Türkiye izin verdi mi?" sorusuna verdiği yanıtta, Kuzey Irak`taki peşmerge güçlerinin Kobani`ye geçişi için yardımcı olduklarını açıkladı ve``Kobani`den Türkiye’ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani’ye yerleşmesini istiyoruz." diye ekledi.

Bakan Çavuşoğlu`nun bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri kaynaklarından verilen bilgiye göre de, Kobani`ye peşmerge ve silah geçişi dün akşam itibariyle başladı. Ancak aynı kaynaklar, ABD`nin havadan yaptığı silah yardımında Türk hava sahasının kullanılmadığını belirtti.

Silah ve peşmerge birliklerinin Kobani`ye geçişi için kullanılması muhtemel iki rota bulunuyor:

1. Rota: Bu rotanın kullanılması halinde silah ve askeri güçler, Irak`ın kuzeyindeki Zaho sınır kapısından Şırnak`ın Silopi ilçesine sokulacak ve İpek yolu olarak bilinen uzun hat kullanılarak Kobani`ye ulaştırılacak.

2. Rota: Silah ve peşmerge güçlerinin Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur sınır kapısından geçerek, Suriye`nin kuzeyindeki PYD kontrolü altında olan Rasulayn (Serekaniye) sınır kapısından Şanlıurfa`nın Ceylanpınar`a ilçesine girmesi, ve buradan Viranşehir yoluyla Kobani`ye ulaştırılması.

Bu rota, daha önce PYD lideri Salih Müslim`in açılmasını istediği Serekaniye-Kobani koridorunun geçtiği rota. PYD`nin ilan ettiği Cezire kantonunda bulunan silah ve silahlı güçlerin organize olarak geçişi için bu rotanın kullanılması mümkün.



İKİ KAPI KULLANILAMIYOR
Mardin`in Nusaybin sınır kapısının karşısında bulunan Kamışlı`nın kontrolü büyük oranda PYD`de olsa da sınır kapısı Suriye rejiminin kontrolünde. Bundan dolayı bu kapının kullanılma ihtimali düşük.

Akçakale sınır kapısının karşısında yer alan Tel Abyad sınır kapısı ise IŞİD`in elinde olduğu için kullanılamıyor.

Kaynak: Al Jazeera