MARDİN- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde PKK yandaşları tarafından yakılan Aile Destek Merkezindeki (ADEM) kadınlar İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulundu. Emekçi kadınlar, emek ve hayallerini yakanlara haklarını helal etmeyeceklerini söylediler. Saldırganların ADEM’ i yaktıkları esnada onları engellemeye çalışan kadınlara, taşlı saldırıda bulundukları belirtildi.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısıyla Kızıltepe ilçe merkezinin her yerini harabeye döndüren çeteler, Kızıltepe’de bu güne kadar 435 Kürt kadının sertifika aldığı ve 160 kadının eğitim gördüğü ve meslek edinip aile ekonomisine katkı sunduğu eğitim ve iş merkezinin yakılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. ADEM yetkili ve çalışanları tepkilerini dile getirdiler.

“Kursumuzu yakanlara hakkımızı helal etmiyoruz”

Ne amaçla veya neye hizmet ederek burayı yaktıklarına akıl erdirilemediğini söyleyen ADEM Proje Koordinatörü N.Y, “ Merkezimiz 2 yıl önce hizmete girdi. Şimdiye kadar 874 kursiyerimiz kayıt yaptı. Bunlardan 475 kişi sertifika aldı. Burası yakılmadan önce 160 kursiyerimiz eğitim görmekte idi. Bu yapılanın hiç kimseye bir fayda sağladığını düşünmüyorum. Ne amaçla veya neye hizmet etmekle burasını yaktılar akıl erdirilmiyor. Hiç bir anlam veremiyorum. Dilerim bu son olur bir daha böyle şeyler yaşanmaz, illa bizim merkezimizin yakılması için demiyorum neresi olursa olsun bu tür olayların yaşanmasını istemiyorum. Burada büyük bir emek vardı o yandı. Kesinlikle tüm çalışanlarımızla beraber bunu yapan ve sebebiyet verenlere hakkımızı helal etmiyoruz. Biz helal etsek de rabbim hakkımızı helal etmez. Çünkü burada hem çalışma ortamımızı hem de evimizi yaktılar.” diye tepki gösterdi.


El emeğinin parayla kıyaslanamayacağını belirten N. Y, Merkezlerini bugünlere getirene kadar çok büyük emekler harcandığını, aslında yakılanın emekleri olduğunu belirtti.

“ El emeğimizi ve göz nurumuzu yaktılar”

Bunca insanın el emeğini yakıp bu insanların hakkına girmenin kolay bir şey olmadığını ifade eden giyim kursu hocası Y. R, “ Yaklaşık 2 yıldır burada giyim kursu veriyorum. Kursta yaklaşık 17-18 kursiyerim vardı. Genç kızlarımız burada çeyizlerini yaptılar. Burada kurs gören birçok kursiyer dükkân açıp işyeri sahibi oldular. Para kazandılar. Burada iki dolabımızda bulunanların hepsi el emeği göz nuruydu. Parayla kıyaslanmayacak değerleri vardı. Dikiş makinesinden tutun ovorlok, ütü masalarımız yani burada bulunan tüm malzemelerimiz kül içinde kaldı.” diyerek bu mağduriyeti yaşatmanın kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

“Eylemciler, onlara engel olmaya çalışan kursiyerleri taşladı”

Yeri geldiğinde belki burayı yakanların anne ve ya kız kardeşlerinin de burada kurs görebileceğini hatırlatan Y. R, “Aile destek merkezinin yakıldığı duyduğumuzda birbirimizle haberleştik ama elimiz kolumuz bağlıydı. O durumda can güvenliği olmadığı için kimse dışarıya çıkamıyordu. Hem eylemciler sokaktaydı hem de her yer gaz kokuyordu. Olayın yaşandığı an bazı kursiyerlerimiz buraya yakın olduğu için balkondan buranın yakıldığını görüyorlar. Can havliyle eylemcilere seslenerek ‘Burayı yakmakla elinize ne geçecek ne olur kursumuzu yakmayın’ diye seslenmişler, bu sefer de eylemciler kursiyerlerimize taş atmaya başlamışlar. Onlar da korkudan içeriye kaçmışlar. Eylemcilere seslenmek istiyorum burayı yakmakla elinize ne geçti. Burası farklı bir yerdi, yeri gelir belki burayı yakanların, anne ve ya kız kardeşleri de burada kurs görür.” dedi.

Emekleri yakıldığı için çok üzüldüklerini söyleyen Nakış kursu hocası G. Ç. ise yaklaşık 2 yıldır nakış kursu verdiğini, 25 öğrencisinin olduğunu belirterek ADEM’in birçok aile için geçim kaynağı olduğunu, emekleri yakıldığı için çok üzgün olduklarını söyledi.

Dikiş öğrencisi olan G. A, “Kursumuzun yakıldığını duyduğumda sabah erken saatte, sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen, kursu görmeye geldim, baktım hepsi kül olmuştu. Burayı yakmakla ailemizi dağıttılar. Burayı yakmakla ellerine ne geçti. Çok üzgünüz, burada bir aile gibi olmuştuk. Yetkililerden bir an önce buranın eski haline döndürülmesini istiyoruz.” temennisinde bulundu. (İLKHA)