ŞANLIURFA – Viranşehir ilçesinde 06–09 Ekim günlerinde yaşanan olaylarda büyük tahribatlar oluştu. Sokakları savaş alanına çeviren PKK/HDP’liler, ilçede günlerce esnafa zorla kepenk kapattırdı. Vatandaşlar yaşatılan olaylara sert tepki gösterdi.

İşte PKK yandaşlarının Viranşehir’de sebep olduğu tahribat ve çıkardığı olaylar:

-06-09 Ekim günleri ilçede kepenkler kapattırıldı. Kapatmak istemeyen esnaf tehdit edildi. Esnafın çoğu ‘gece saldırı olur’  endişesi ile kepenk kapatmak zorunda kaldı. PKK/HDP yandaşları kendi işyerlerini erken kapatarak veya hiç açmayarak kepenk kapatma eyleminin yayılmasına sebep oldular. Kepenklerin kapattırıldığı esnada; ‘Dükkânları kapatın HÜDA PAR’lıların kökünü kazıyacağız, onların sonu geldi’ tehditlerini sürekli savurdukları birçok esnaf tarafından dile getirildi.

-06-09 Ekim gecelerinde ilçe merkezinde bulunan bütün trafik ışıkları ve mobese kameraları tahrip edildi.  Demirci kavşağı, Gazi Lisesi kavşağı, Dörtyol kavşağı, Ziya değirmeni yanı, Malgir yanı,  Dumlupınar İlköğretim Okulu yanı, Göl Camisi yanı ve Öztop Cami yanında bulunan bütün mobesse kameraları ve trafik ışık/levhaları tahrip edildi. Yol kenarlarında bulunan kaldırım taşları söküldü.

-Lastik yakmalar nedeni ile yollarda ciddi asfalt erimeleri meydana geldi.

-Geceleri hastaneye acil hastaların ulaşımı zorlaştı ve vatandaşlar nöbetçi eczanelere ulaşmakta ciddi sıkıntı yaşadı.

-İki –üç gece boyunca kavşaklar kapandığından insanlar yollara çıkamaz oldu. Tarihi İpek Yolu’nda araç kuyrukları oluşturuldu. Korna çalmayan araçlar taşlandı. Gösteri ve saldırıların olduğu sokak ve caddelerde bulunan onlarca aracın camı kırıldı.

-Karacadağ, Derik ve Eski Urfa Caddesi üzerinde bulunan işyerlerine ait birçok kamera tahrip edildi veya çalındı. Çeteler iş yerlerine ait ve caddelere bakan güvenlik kameralarını tahrip ederek rahat hareket edebilecekleri güvenli alanlar oluşturmaya çalıştılar.

-Yunus Emre Anadolu Lisesi, Girne İlköğretim Okulu ve Gazi Lisesi başta olmak özere bazı okullara taşlı saldırı yapıldı.

-Çöp konteynırları, içinde ateş yakmak ve barikat olarak kullanmak maksadı ile tahrip edildi.

-İnşaatlarda bulunan pirket, fayans vb. malzemeler çalındı veya barikatlarda kullanılmak özere tahrip edildi. İnşaatlarda bulunan kalıp  (tahta) malzemeleri çalındı ve yakıldı.

-Bir bankanın Derik Caddesi üzerinde bulunan şubesi taşlı ve molotoflu saldırıya uğradı. Saldırı sonrası bankada kısmı hasar oluşurken ATM makinesi kullanılamaz hale geldi.

- AKP’li milletvekili Mehmet Akyürek’ ait Karacadağ Caddesi üzerinde bulunan İSMAR marketler zinciri talan edildikten sonra ateşe verildi. İSMAR şubesi tamamen yandı. İSMAR market üzerinde bulunan iki daire ve  A -101 marketler zinciri başta olmak üzere birçok esnafın işyeri camı ve kepenkleri saldırıya uğradı.

-Esnafın boş tezgâhları ve işyerleri önünde bulunan malzemeler barikatlar için alındı ve tahrip edildi.

-Biber gazından ve yoğun lastik dumanından dolayı insanlar dışarı çıkamaz oldu. Birçok insan bayramlaşma ziyaretlerine gidemedi.

-İslami STK’lar kurban eti dağıtımı yapmakta zorlandı.

-İslami kurumlar tehdit edildiği gibi dindar/sakalı insanlar ve tesettürlü bayanlar dışarı çıkamaz oldular. ‘IŞİD’i destekliyor’ yaftası herkese yapıştırıldı ve saldırılar için zemin oluşturuldu. Dört yol mevkisinde Kızıltepe’den ilçeye gelen bir imam, eşi örtülü olduğundan saldırıya uğradı. Taşlı ve sopalı saldırı teşebbüsü çevredeki vatandaşlar tarafından ünlendi.

-HÜDA PAR ilçe teşkilat binası 7 Ekim gecesi  20-30 kişilik bir gurubun (yüzleri maskeli ) taşlı saldırısına uğradı. Bayram tebrik afişinin indirilmek istendiği güvenlik kamerasında tespit edildi. Afişin taşlanması sırasında parti altında bulunan işyerlerinin camları kırıldı.

-HÜDA PAR belediye başkan adayının işyerine ait güvenlik kamerası söküldü. Aynı iş yeri 8 Ekim gecesi taşlandı. İşyeri kapalı olduğundan maddi bir hasar oluşmadı.

-Gösterilerin yoğun olarak devam ettiği 7-8 Ekim gecelerinde emniyet güçlerinin yetersiz kaldığı ve polis imdat (155 ) hattının meşgul çaldığı gözlendi. Eylemleri yönlendiren bazı şahısların ara sokaklarda beklediği ve eylemlerin sürdüğü gece geç saatlere kadar yerlerinde durduğu görülmesine rağmen söz konusu şahıslar yakalanmadı. Daha sonra yakalananlar da serbest bırakıldı.

-Eylemcilerin çocukları kullanarak şehrin birçok noktasında lastik yaktığı ve ilçeye hâkim oldukları intibasını oluşturmak istedikleri gözlendi. Oysa yanan birçok lastiğin yanında ya çocuklar vardı veya hiç kimse yoktu.  (Sabri Acet – İLKHA)