MARDİN - PKK`lıların IŞİD`in Kobani saldırılarını bahane ederek 6-7 Ekimde başlattığı sokak eylemleri onlarca ocağa ateş düşürdü. En çok ölümlerin yaşandığı Diyarbakır ve Mardin`in Kızıltepe ilçesinde PKK`lıların saldırılarında geriye unutulmayacak korkunç cinayetler, yakmalar, yağmalanmalar kaldı.

PKK/HDP’li grupların birçok ilde Hür Dava Partisi’ni (HÜDA PAR) hedef alan saldırılarda 6 HÜDA PAR ve İslami STK üyesi katledilirken onlarca kişi ateşli silahla yaralandı.

Saldırılar üzerine sağduyu çağrısı yapan STK’lardan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) yetkilileri yaşanan saldırıların son bulması için Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığını ziyaret ettiler. 

42 dernekten oluşan federasyondan 9 kişilik yönetim kurulu heyeti, DBP ve HÜDA-PAR il başkanlıklarına birer ziyaret gerçekleştirdi.

İlk ziyareti DBP İl Başkanlığı’na yapan heyeti İl Başkanı Musa Alkan ve parti yöneticisi Ahmet Eken karşıladı. Yaklaşık bir buçuk saat süren ziyarette çıkan olaylar ve HÜDA PAR’a yönelik yapılan saldırılar gündeme geldi. BDP Mardin İl Başkanı Musa Alkan, “HÜDA PAR’ın IŞİD terör örgütüne destek verdiğine inanmıyoruz.” dedi.

Heyet daha sonra HÜDA PAR İl Başkanlığı’na geçti. Heyeti İl Başkan Yardımcısı Avukat Abdulmenaf Baysal karşıladı.

Baysal, “Bu güne kadar hiç bir zaman şiddet eğilimimiz söz konusu olmadı. Kimseye saldırmadık. Barışçıl bir ortamda siyaset yapmaktan başka amacımız yoktur. Ancak sizler de gördüğünüz gibi sürekli bu kesimin saldırılarına maruz kalıyoruz. Diyarbakır’da kurban eti dağıtan kardeşlerimiz korkunç bir şekilde katledildi, onlarcası da yaralandı. Kızıltepe’de birçok üyemizin işyeri yağmalanıp tamamen yakıldı. Hakeza ilçe binamıza uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Buna rağmen bile sadece nefsi müdafaada kaldık. Hiçbir zaman saldırıya geçmedik, çatışmadık. Sizlerin bu girişiminizi önemsiyoruz, ancak ortada çatışma yok direk saldırı var. Sizlerden de bu tek taraflı saldırıya karşı tepkinizi ortaya koymanızı rica ediyoruz. Ortada bir zulüm varsa zalime zulüm yapıyorsunuz denilmesi lazım.” şeklinde konuştu.

Yaşanan protesto gösterilerinde can kaybının 41 olduğunu kaydeden MTDF Başkanı Mehmet Şerif Öter, olayların durması ve gerginliğin yatışması için aklı-selimin devreye girmesi gerektiğini kaydetti. Bölgenin 30 yıldan bu yana büyük bedeller ödendiğini aktaran Öter, artık barış ve huzur ortamının sağlanması için gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)