DİYARBAKIR - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, ‘Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ sebebiyle açıklama yaptı. Dünyada her 8 kadından birinin kansere yakalanma riskinin olduğunu söyleyen Aslan, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda sık görülen kanser çeşidi olduğunu belirtti.
Meme kanserinin oluşumunda genetik değişikliklerin önemli nedeni olduğunu aktaran Aslan, “Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan bu yana ki kanser istatistiklerimizde, kadın kanserlerinin yüzde 20 ile 25’i meme kanseridir. Her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Kadın cinsiyeti ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır.” dedi.
Kadınların, hastalık hakkında bilgi edinmesinin önemli olduğunu kaydeden Aslan, 55 yaş gibi ileri yaşlarda meme kanseri riskinin arttığına dikkat çekti. Aslan, “Meme kanserinin tedavisi, erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilmektedir. İleri evrede ise meme kanseri, hem yaşam sürelerini kısıtlar, hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Bu nedenle kanser kontrolünün bir parçası olarak, meme kanserinde topluma yönelik tarama programların uygulanması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)