BURSA- Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, ruh sağlığı ve ruh hastalıkları konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu alanda yaşanan sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amacıyla, her yıl 10 Ekim tarihinde kutlanan ‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ kapsamında şizofreni hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Dünya ruh sağlığı gününün bu yılki temasının ‘Şizofreniyle Yaşamak’ olduğunu belirten Uzm. Dr. Özbek, şizofreninin sanılanın aksine nadir görülen bir hastalık olmadığına dikkat çekti. Her 100 kişiden birinin yaşamının bir döneminde şizofreni riski altında bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özbek, “Şizofreni, düşünme, duygu ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı bir ruhsal hastalıktır. Her kültürden ve her sosyal statüden insanda görülebileceği gibi genellikle gençlik çağlarında başlayan bir hastalıktır” şeklinde konuştu.
Şizofreni hastalarının çoğunlukla çevrelerinden uzaklaşmayı ve yalnız olmayı tercih ettiğini bildiren Uzm. Dr. Özbek, “Hastalığın yanında madde veya alkol bağımlılığı olanlar ile tedavisi için verilen ilaçları düzenli almayanlar, tehlike ve şiddet içeren davranışlarda bulunabilir. Doğru tedaviyle psikiyatri hastaneleri yerine, aileleriyle veya toplum içinde üretici bir hayat yaşayabilirler.” ifadelerini kullandı.
Tedavide hasta ailesiyle birlikte ele alınmalı
Hastaların tedavilerinde aileleriyle birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Özbek, “Hastalık, kişinin kendine ait bir dünya yaratarak içine kapanmasına, kişiler arası ilişkilerden ve gerçek yaşamdan uzaklaşmasına neden olur. Hastalığın tedavi ve rehabilitasyonunda hastanın ailesi ile birlikte ele alınması, hasta ve ailenin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlanmalarla başa çıkma konusunda eğitilmesi gerekliliği kabul edilmektedir. Hastaların ve yakınların sıklıkla sosyal desteklere ihtiyaçları vardır” diye konuştu.
Ruhsal hastalıklar toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur
Kişilerin beden sağlığına dikkat ettiği kadar ruh sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Özbek, “Doğumdan yaşlılığa kadar geçen süre içinde beden sağlığımızı koruduğumuz gibi ruh sağlığımızı da korumamız gerekir. Ruhsal hastalıklar, yaygın kanının tersine toplumun küçük bir kesiminde değil, önemli bir nüfus oranında görülür. Kişinin gerçekle ilişkilerini bozacak derecede ağır akıl hastalıklarıyla sınırlı değildir. Ruhsal hastalıklar toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur” dedi. (Zeki Aras – İLKHA)