ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile Çankaya Köşkü`nde görüştü.

Görüşmenin arından düzenlene ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişkilerinin geçmişinin Osmanlı İmparatorluğuna uzandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya ile ilişkilerin özelikle son yıllarda çok daha güçlü hale geldiğini belirterek, "Mesafe çok uzak olsa da siyasi kararlılık söz konusu olduğunda, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkiler, mesafelerin nasıl anlamsızlaştığının en güzel işaretidir" dedi.

 

İki Ülke Arasındaki Ticaret Hacmi Hedefi 10 Milyar Dolar
Yayımlanan ortak deklarasyon ile stratejik ortalığın çok daha derinleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, anlaşmalara atılan imzaların ilişkileri biraz daha ileri taşıdığını ifade etti. İki ülke arasında bulunan siyasi alandaki yoğun iş birliğine ek olarak ekonomi, savunma sanayi, turizm, enerji ve taşıma alanlarındaki iş birliğinin artırılması konusunda kararlı olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin çok kısa sürede yakalanacağından emin olduklarını vurguladı.

 

"Türkiye ve Brezilya Bölgelerinin Çok Önemli Ülkeleridir"
Brezilya Devlet Başkanı Rousseff de Türkiye ve Brezilya`nın bölgelerinde çok önemli ülkeler olduğunu belirterek, iki ülkenin işbirliğinin önemine işaret ederek bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine olan katkısını ifade etti. Devlet Başkanı Rousseff, Türkiye ile Brezilya arasında özellikle futboldaki yakınlaşmanın da önemli olduğunu söyledi.

 

İki Ülke Arasında İmzalanan Anlaşmalar
Basın açıklaması öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu ve Brezilya Federatif Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı arasında Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Nakliye Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasında Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Anlaşması imzalandı. Ayrıca, "Türkiye-Brezilya: Dinamik Bir Ortaklık İçin Stratejik Perspektif" başlıklı ortak bildiri de yayımlandı.