DİYARBAKIR - Yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan Umut Kervanı Yardım Platformu Başkanı M. Sıddık Furkan, kurban ibadetinin bir Müslüman için büyük ehemmiyetler arz eden ve Mümin kulu Allah’a yaklaştıran bir ibadet olduğunu belirtti.
“Kurban kesmek sünnet olan ve her müminin kendi eliyle Rabbine sunması gereken bir hediyedir”
Hz. İbrahim’den günümüze kadar Allah-u Teâlâ’nın insanlardan talep ettiği bir ibadetinde insanların Allah’ı birleyerek ona kurban kesmeleri olduğunu belirten Furkan, “Kurban kesmek sünnet olan ve her müminin kendi eliyle Rabbine sunması gereken bir hediyedir. Ancak son dönemlerde kurban şuurunun toplum içerisinde yok olmuş olması elbette ki toplumumuzun büyük bir eksikliğidir. Allah (cc) kesilen kurbanın etine ya da kesilmişliğine değil, kurban şuurunun topluma ne kadar hâkim olduğuna ve bu kurbanla kendinin rızasına talip olan insanların safi niyetlerine bakar.” ifadelerini kullandı.
“Vekâleten kesilen kurbanlar daha fazla fakire ulaşabilmektedir”
Son dönemlerde İslami STK’lar üzerinden gerçekleştirilen vekâleten kurban kesme işiyle Kurban etinin misyonuna çok daha uygun bir şekilde dağıtılmış olmasının sevindirici olduğunu ve ümmet bilincini oluşturmada çok daha etkin olduğunu söyleyen Furkan, “Vekâleten kesilen kurbanlar daha fazla fakire ulaşabilmektedir. Zaten kurban bildiğiniz gibi yılda bir defa yapılan bir ibadettir. Bu ibadeti de hakkıyla yerine getirmek gerekir. Kesilen kurbanların ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılması belki de kurban ibadetinde en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Hamd olsun bu İslami STK’lar bu hassasiyetin oluşmasına büyük katkı sundular.” İfadelerini kullandı.
“Hayır kurumları ile beraber hareket edilmesi daha yerinde olacaktır”
Fakir ve günün ekmeğine muhtaç olan insanların olduğunu ve bu insanların birçoğunun evine yılda bir kez bile bazen et girmediğini hatırlatan Furkan, “Bundan dolayı insanlar bu kurbanlarını kestikleri zaman, bu tür hayır işleri ile ilgilenen hayır kurumları ile birlikte hareket ederlerse bu daha iyi olur. Çünkü hayır kurumlarının tespit etmiş oldukları mağdur ve fakir insanlar vardır. Bu insanlara ulaşmak bu şekilde daha kolay olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.
Kurban ibadeti icra edilirken yapılan iyiliğin başa kakılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Furkan, “ Yapılacak yardımlardan dolayı insanların incitilmesi, o hayrın yapılmamasından daha ağır bir günahtır. Ancak bu hususta da yine özellikle bu işlerle uğraşan hayır kurumları ile beraber hareket etmek inşallah bu tehlikeyi de bertaraf edecektir.” tavsiyesinde bulundu.
“Muhtaç sahibi fakir insanları bu ibadetin merkezine oturtun”
Kurban etinin en iyi şekilde pay edilmesi hatta mümkünse olabildiğince fakire ulaştırılmasının, evde stok edip kavurma yapmaktan daha hayırlı olacağını belirten Furkan, yılda bir yapılan bu ibadetin özüne ve ruhuna hitap eden davranışın, muhtaç sahibi fakir insanların bu ibadetin merkezine oturtulmasıyla mümkün olacağı uyarısında bulundu. (Hamza Adiyaman – İLKHA)