Öğrencilerin zaman ve yöntem noktasında gerekli duyarlılığı hazırlıklarının her aşamasında göstermeleri gerektiğini düşünerek bu yazımızı kaleme aldık. Bu hafta, özellikle sayısal alan öğrencilerinin nasıl çalışması gerektiğini, uzman öğretmenlerin görüşlerini ele alıp sentezleyerek izah etmeye çalışacağız.

Matematik dersinde sözel anlatım oldukça kısadır. Matematik dersini bireysel olarak çalışmak zordur. Bu nedenle dersi iyi dinlemek öğrenmenin en önemli adımıdır. Verilen kuralları kavramadan ve mantığını anlamadan soruları çözmek pek mümkün değildir. Önce kural öğrenilmeli, örnek sorular çözülmeli, çözümlü örnek sorular varsa onların çözümleri incelenmeli. Bunlar yapıldıktan sonra konuyu pekiştirmek için bol bol soru çözülmelidir. Geometri dersi ise yorum ve bakış açısı gerektirdiğinden, pratik artıkça şekillerden hayal edebilmeniz ve çözüm yolları üretmeniz kolaylaşacaktır. Konuları işleniş sırasına göre çalışmanız önemlidir. Çünkü geometride konular birbiriyle daha fazla bağlantılıdır.

Biyoloji dersi sayısal dersler içinde yer almasına rağmen daha çok sözel bir derse benzer. Sınav soruları genellikle bilgi sorularıdır. Muhakeme sorusu azdır. Bazı öğrenciler Latince kelimelerin fazla olması gerekçesiyle biyolojiden ürker. Fakat öğretmenlerinizin anlattıklarını dikkatle takip ettiğiniz ve derse hazırlıklı geldiğiniz sürece bu dersten çok verimli sonuçlar alabilirsiniz. Biyoloji dersinde not tutmak öğrenmeyi kolaylaştırır. Oldukça fazla kavramın yer aldığı bir ders olan biyolojide dikkatli olmak ve kavramlar arasındaki farkı bilmek gerekir.

Kimya dersinde üniteler arasındaki bağlantıları açık ve net şekilde görebilirsiniz. Bir sonraki ünite bir önceki ünitenin üzerine inşa edilir. Bu nedenle konuları günü gününe öğrenmek daha sonraki konuları öğrenmenizi kolaylaştırır. Kimya dersinde çözümlü örnekleri iyi incelemelisiniz. Benzer soruları bularak kendiniz de çözmeyi deneyiniz. Önceki yıllara ait soruları incelemeniz hangi konuların daha önemli olduğu konusunda size fikir verir. Formülleri ezberlemek yerine mantığını kavramaya çalışınız.

Fizik dersine gelince başarılı olmak için derse hazırlıklı gelmelisiniz. Öğretmenin işleyeceği konulara şöyle bir göz atmanız, sınıfta anlatılanları öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Derste öğretmeninizin örnek olarak çözdüğü soruları evde bir kez daha çözmeniz konuyu pekiştirmenizi kolaylaştıracaktır. Öğrenmekte güçlük çektiğiniz konuları farklı kaynaklardan çalışmanız yararınıza olacaktır. Zamanı daha iyi anlamak için üstadın güzel görüşleriyle konumuzu özetleyelim.

Bediüzzaman Said Nursi bir sözünde, insanın yarını için hiçbir garantisi olmadığını, bunun bilinci ile sorumluluklarını yerine getirmede hiçbir gecikme olmaması gerektiğini şu şekilde vurgulamıştır: “Ey nefis! Bil ki dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise senin elinde senet yok ki, ona maliksin. Öyle ise hakikî ömrünü, bulunduğun gün bil. Hiç olmazsa günün bir saatini, ihtiyat akçesi gibi, hakikî istikbal için teşkil olunan bir sandukça-i uhreviye olan bir mescide veya bir seccadeye at. Hem bil ki: Her yeni gün, sana hem herkese, bir yeni âlemin kapısıdır.”(Sözler, Yirmi Birinci Söz.)

Selam ve dua ile…