BATMAN - İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi “Dünya Kalp Günü” nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Bodakçi, Türkiye’de her 7 kişiden birinin kalp krizi riskiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Dünyada her yıl 17 buçuk milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Bodakçi, bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini söyledi.
Her yaşta insanı tehdit eden kalp hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla Eylül ayının son Pazar gününün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını hatırlatan Bodakçi, Türkiye’de her 7 kişiden birinin kalp krizi riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Her yıl 170 bin kişinin kroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Bodakçi, ölümlerin yüzde 43’ünün kroner kalp hastalığına bağlı olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
“155 milyon çocuk obezite sorunu yaşıyor”
Kalp hastalıklarının çocukları da tehdit ettiğine dikkat çeken Bodakçi, “Bugün dünyada yaklaşık 155 milyon çocuk obezite sorunu yaşamakta ve bu da ciddi bir risktir. Kalp hastalıklarından korunmanın en etkili yolu, hastalığa yol açan yaşam tarzını ve çevresel faktörleri düzeltmek, yüksek risk altındaki kişileri belirleyerek bunlara özel önlemler almaktır. Kalp hastalıklarında aynı anda çok sayıda risk faktörü etkili olduğundan bu faktörlerin hepsi kişiye özgüdür. İleride kalp hastalığının ortaya çıkma olasılığının belirlenmesinde, risk faktörlerinden korunmada seçilecek tedavi yöntemlerinin saptanmasında (diyet, ilaç kullanımı vb.) kişinin içinde olduğu risk grubunun belirlenmesi gereklidir.”dedi.
“Sigara kalp hastalıkları için en önemli risk”
Sigara içmenin kalp hastalığına bağlı ölümlerin yaklaşık üçte birinin nedenini oluşturduğunun altını çizen Bodakçi, “Sigara bırakılmasının yeri kalp hastalıklarının önlenmesinde çok büyüktür. Sigara ile birlikte kolestrol yüksekliği, tansiyon yüksekliği ve diyabet olanlarda risk katlanarak artmaktadır. Özellikle ülkemizde sigara kalp hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden biri olmaya devam etmektedir. Sigaranın neden olduğu riski azaltılabilmesi için sigaranın azaltılması değil tamamen bırakılması gereklidir.” diye belirtti.
Tansiyon rahatsızlıklarının da riski arttırdığını ifade eden Bodakçi, “Tansiyon yüksekliği kalp hastalıkları, inme riski, kalp ve böbrek yetersizliğine neden olmasından dolayı çok önemli bir risk faktörüdür. Yetişkinlerde her yaş grubu için tansiyon yüksekliği tanımı aynı olup 130/85 ve altı olarak kabul edilmektedir. Burada ilaç türü, ilaç dışı tedavi ve diyet seçimi kişiye özgü olarak yapılmaktadır. Kolestrol yüksekliğinde normal değerlerin yanında, olması istenen hedef değerler ve bu değerlere ulaşmada öncelikli olarak seçilecek yol(diyet, ilaç kullanımı, seçilecek ilacın türü ve dozu)tümü ile kişinin içinde bulunduğu risk grubuna bakarak kişisel olarak belirlenmektedir. Şeker hastalığı, kalp hastalıkları açısından özel bir öneme sahiptir, bu doğrultuda riski azaltmak için açlık ve tokluk kan şekeri ve Hb A1c değerlerinin normal sınırlarda olmasına özen gösterilmelidir.”diye belirtti. (M.Fatih Akgül-İLKHA)