Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir gecelik kalem hesabı ile gerçekleşen rantlara değinerek inşaat sektörüne yönelik getirdiği eleştiri sonrası konut sektörüne tamamen el atılıyor.

Gerçekleştirilen uzun soluklu çalışma kapsamında sektörde yaşanan sorunlar tek tek belirlenip çözüm yolları geliştirildi. Hazırlanan çalışmayla birlikte sektörle ilgili birçok alana yeni kriterler getirilecek ve uygulamada yeni yöntemler geliştirilecek. Önümüzdeki aylarda hayata geçirilecek çalışma ile sektörde yaşanan kontrolsüz büyümenin de önüne geçilmesi hedeflenirken, getirilecek yeni kriterlerle de sektörün kaliteli ve yenilikçi bir noktaya taşınması sağlanacak.

3 BAKANLIK BİRDEN YÜRÜTECEK

Söz konusu çalışma tek bir elden yürütülmeyecek. Sektörün dışında bir çok farklı noktaya da temas eden çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın yanı sıra TOKi`nin de yer alacağı güçlü ve geniş bir yetki alanına sahip bir ekip tarafından yönetilecek.

‘’BALON’’ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Hayata geçirilecek çalışmada öncelikli olarak gayrimenkul piyasasındaki eğilimler izlenerek piyasanın sağlıklı işleyebilmesi için kurumsal ve yasal bir altyapı oluşturulması planlanıyor. Bununla birlikte sektörün daha sağlıklı işlemesini sağlamak üzere objektif ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sisteminin de geliştirilmesi öngörülüyor. Bu sayede sektörde oluşan ve ‘’balon’’ diye tabir edilen astronomik fiyatların da önüne geçilmiş olacak.

HER ÖNÜNE GELEN AVM YAPAMAYACAK

Artık her önüne gelen istediği zaman istediği yere AVM’e dikemeyecek. Mekânsal ve sektörel etki analizlerine dayalı olarak alışveriş merkezlerinin (AVM) ölçeği ve şehir genelinde dağılımına ilişkin ilke ve standartlar geliştirilecek. Bu ilke ve standartlar doğrultusunda AVM yapımına izin verilecek. Mevcut AVM’ler de çalışma kapsamında tekrardan gözden geçirilecek.

ÖNCELİKLİ GRUPLARA PLANLARDA YER VERİLECEK

Yaşlılar, engelliler ve çocuklar öncelikli olmak üzere toplumun farklı kesimleri için yaşanabilirliği artırmayı hedefleyen; fırsat eşitliğini ve hakkaniyeti gözeten mekânsal planlama ve kentsel tasarım uygulamaları da hayata geçirilecek.

ŞANTİYE ÇÖPLÜĞÜ SONA ERECEK

Şehirlerin gelişimi tamamen kontrol altına alınacak. Hayata geçirilecek projelerin altyapı ve ulaşım maliyetlerini azaltacak şekilde gerçekleşmesi sağlanacak. Birçok firmanın aynı anda bir bölge genelinde inşaata başlamasına izin verilmeyecek. Yapılaşmanın kademeli gerçekleştirilmesi için gerekli sistem oluşturulacak ve bu sayede şehrin bir bölgesinde aynı anda oluşan şantiye görüntüsünün de önüne geçilmiş olunacak.

İMAR HAKKI TRANSFERİ GELİYOR

Üst ölçekli mekânsal planların stratejik nitelikte olması sağlanacak. Planların amacı, niteliği, kapsamı ve arazi kullanım kararlarındaki belirleyicilik düzeyleri netleştirilecek. Park, yeşil alan, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları daha da genişletilecek. İmar uygulamalarındaki finansal yükler azaltılacak ve yapılaşmamış alanlarda imar haklarının transferi gibi yenilikçi araçların kullanımı yaygınlaştırılacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DE EL ATILIYOR

Çalışma ile birlikte Kentsel dönüşüm tarafında da uygulamalar değişecek. Dönüşüm çalışmalarında bölgesine göre ideal alan büyüklüğü ve bütünlüğü gözetilecek. Plan ve projelerin niteliklerini, önceliklendirme, hazırlama, uygulama, izleme, değerlendirme, denetim ve yönetişim süreçlerini tanımlayan usul ve esaslar geliştirilecek.

KAMU HARCAMALARI ASGARİYE İNDİRİLECEK

Kentsel dönüşüm uygulamalarının finansmanında kamu harcamalarını asgariye indiren model ve yöntemler kullanılacak. Dönüşüm çalışmalarında ciddi sıkıntı teşkil eden alt yapısız arazi sorununa yönelik de altyapısı hazır arsa üretimi hızlandırılacak.

DAR GELİRLİ İÇİN ALTERNATİF ÇÖZÜMLER GELİŞTİRİLECEK

3 Bakanlık ve TOKİ tarafından yürütülecek çalışma kapsamında dar gelirliler vatandaşlar da unutulmadı. Dar gelirliler başta olmak üzere, halkın temel konut ihtiyacının daha yüksek oranda karşılanması için gerekli önlemler alınacak. Düşük fiyatlı konutların geliştirilmesi için alternatif çözümler geliştirilecek.

30 YIL VADELİ KREDİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Çalışma kapsamında kredilere de dokunulacak. Temel konut sahipliği için düşük faizli uzun vadeli konut kredilerinin sayısı arttırılacak. 120 aya kadar olan konut kredilerinin 360 aya (30 yıl) kadar uzatılması hedefleniyor. Şu an Türkiye’de tek bir banka 30 yıl vadeli konut kredisi hizmeti sunuyor.

haber7