CENEVRE: Birleşmiş Milletler (BM ) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Yardımcısı Flavia Pansieri, israil`in Gazze`ye düzenlediği saldırılar neticesinde 100 binden fazla kişinin evsiz kaldığını belirtti.

Pansieri, BM İnsan Hakları Konseyi`nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları`na İlişkin Özel Oturumu`nda, son aylarda Gazze`de ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria`da insan hakları durumunun dramatik bir şekilde kötüleştiğini söyledi.

israil`in Gazze`ye yönelik son saldırısı sonrasında açık uçlu bir ateşkes imzalanmış olsa da olayların etkisinin hissedilmeye devam edileceğine dikkati çeken Pansieri, bu saldırıların, neden olduğu ölümler ve tahribat bakımından öncekilere göre daha yıkıcı olduğunu vurguladı.

Saldırılarda şehid olan 2 bin 158 Filistinlinin bin 479`unun sivil, bunların da 506`sının çocuk olduğunu bildiren Pansieri, "Gazze`de 100 binden fazla Filistinlinin artık kalacak evi yok" dedi.

israil saldırıları nedeniyle, Gazze`de yaşayan Filistinlilerin dörtte birinin yerinden olduğuna işaret eden Pansieri, Gazze`deki bombardıman sırasında insanların güvenli bir sığınak bulamadıklarını ve israil ablukası nedeniyle sıkışıp kaldıklarını aktardı.

Pansieri, "Barış için gerekli olan şey insan haklarına saygıdır. Bu, Gazze`de yaşanan eşi görülmemiş yıkım nedeniyle evlerin yeniden yapılması ve sivil altyapının yeniden inşa edilmesi için israil ablukasının sona erdirilmesini de içermektedir" ifadesini kullandı.

"Daha fazla adıma ihtiyaç var"

Özel oturumda konuşan, Türkiye`nin Birleşmiş Miletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise geçen yaz Gazze`de uluslararası toplumun gözü önünde bir insanlık trajedisi yaşandığını belirtti.

Bir kez daha Gazze`de büyük çapta ölümler ve büyük bir yıkım meydana geldiğine işaret eden Çarıkçı, yaşanan sorunların etkilerini yok etmenin yine uluslararası topluma düştüğünü söyledi.

Bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Çarıkçı, sorunu çözmenin bölgedeki diğer insan eliyle yapılmış felaketleri önlemek için "oyunu değiştirici" bir rol oynayacağını kaydetti.

Çarıkçı, "Gazze`deki ateşkesten memnuniyet duysak da bunu kalıcı hale getirmek için daha fazla adıma ihtiyaç var. Sürdürülebilir bir ateşkes için, Filistin halkının haklı talepleri ve beklentileri dikkate alınmalı. Bu bakımdan, Gazze ablukasının sona erdirilmesi ve bütün kısıtlamaların kaldırılması temel öncelik olmalı" dedi.

Türkiye`nin, Filistin sorununun adil, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde çözümü için uluslararası ortakları ile birlikte çabalarına devam edeceğini bildiren Çarıkçı, Türkiye`nin Gazze`ye insani yardımlarına sürdürdüğünü de anlattı.

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze`ye, 7 Temmuz`da havadan ve denizden, 17 Temmuz`da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden israil, 26 Ağustos`ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesin ardından saldırılarına son vermişti.