Amerika`daki bütçe krizi sonunda yabancı ülke yardımlarını da etkiledi. Son 20 yılın en büyük yabancı yardım kesintisi yapıldı.
Sabah`ın haberine göre, planlanan kesintide en büyük zararı Pakistan, Japonya gibi felaketten etkilenen ülkeler ve Afrika ülkeleri görecek. Afrika`da gıda ve ilaç yardımları da kısıtlanacak.
Ancak planlanan bütçe kısıntısında ilginç bir detay da dikkatlerden kaçmadı. New York Times`ın haberine göre 3 milyar doları bulan İsrail`e yardımların tek kuruşuna bile dokunulmadı.
Bütçeden dışişlerine ayrılan pay 2010`da 55 milyar doları bulmuştu. 2011 bütçesinde ise bu rakam 49 milyar dolara düşürüldü. Bu rakamlarda yabancı ülkelere yapılan yardımlar da dahil.
PANETTA: NATO`NUN AÇIĞINI KAPATACAK DURUMDA DEĞİLİZ
Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, büyük bütçe kesintileriyle karşı karşıya kalan ABD`nin artık Libya ve Afganistan`da önemli oranlara ulaşan açığı kapatabilecek durumda olmadığını söyledi.
Brüksel`de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde Brüksel`deki Carnegie Europe adlı kuruluşta bir konuşma yapan Panetta, küresel mali baskılar nedeniyle savunma harcamalarında yapılan kısıntılarla baş edebilmek için ittifak üyesi ülkelerin, güvenlik yükünü daha adil bir şekilde üstlenmelerinin zorunlu olduğunu vurguladı.
Panetta konuşmasında, kendisinden önceki ABD Savunma Bakanı Robert Gates`in, Haziran ayında yaptığı bir konuşmada NATO`nun geçerliliğini sorgulayarak ittifakı ``iç karartıcı olmasa da sönük bir gelecek`` beklediğine ilişkin yaptığı sert açıklamalar kadar ileri gitmese de benzeri hayal kırıklıklarını dile getirdi.
ABD Savunma Bakanı, ``Mevcut eğilimlerin sürmesi halinde, ABD daha da fazla bir yük üstlenmeksizin, NATO`nun Libya ve Afganistan`da gördüğümüz türden operasyonları sürdürüp sürdüremeyeceğine ilişkin haklı sorular var. İttifakın bu operasyonların icra edilmesine olanak veren yeteneklerini yitirmesi çok trajik bir sonuç olur`` dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
ABD Savunma Bakanlığının önümüzdeki 10 yıl içinde 450 milyar dolarlık bütçe kesintisiyle karşı karşıya bulunduğunu anlatan Panetta, ittifakın, NATO ülkelerindeki eksiklikleri ABD`nin karşılayacağını varsaymasının mümkün olmadığını belirterek, benzeri bütçe kesintileriyle karşı karşıya olan ittifak üyesi ülkelerin yola devam edebilmek için yaptıkları kesintileri koordine etmelerinin ve yeteneklerini bir araya getirmelerinin zorunlu olduğunu söyledi.
Libya`da istihbarat konusunda ve verileri okuyarak hedef listelerini belirleyecek uzmanlar da dahil olmak üzere izleme yeteneklerinde büyük bir açık bulunduğunu belirten Panetta, ABD`nin bu nedenle Libya`daki görev için başka kritik bölgelerdeki insansız hava araçlarını çekerek buraya göndermek zorunda kaldığına işaret etti.
Bütün bunlara ek olarak mühimmatta ve malzemelerde meydana gelen azalmalardan, tankerlere, yakıt ikmaline kadar tüm açıkların ABD tarafından kapatılmak zorunda olduğunu anlatan Panetta, daha önce de ABD`li yetkililerce pek çok kez dile getirilen, ittifak üyesi ülkelerin Afganistan savaşı için gerekli eğitmenleri ve parayı sağlamadıkları yönündeki şikayetleri tekrarladı.
``İyi bir savunma ortaklığı için kritik bir andayız`` diye konuşan Panetta diğer ittifak üyesi ülkelerin ABD`nin üstündeki yükü paylaşmaları zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.
Panetta konuşmasının sonunda ``Bu uyarılar bildirilirken, Atlantik`in iki tarafında giderek artan mali baskılar bu konuda bir şey yapma iradesini aşındırdı. Mali güvenlik ile ulusal güvenlik arasında seçim yapmak zorunda kalmayacağımıza eminim. Ancak, bunu başarmak tüm NATO yönetiminin geleceği açısından bir test olacak`` diye konuştu.
Dünya Bülteni