BİNGÖL - Bingöl Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı ANKOS AEKA (Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler) Eğitim Programı sona erdi. Bingöl Üniversitesi rektörlük konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime Doğu ve Güneydoğu Anadolu üniversiteleri katıldı. 18 farklı üniversitenin katılım sağladığı eğitim toplantısında ‘Yüksek Öğretim Akademik Arşiv Çalışmaları, Kurumsal Arşivler ve Telif Hakları’ hususunda eğitim verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Saraçoğlu Yüksek Öğretim Kurumu’nun Açık Erişim ve Kurumsal Arşiv’e verdiği öneme değindi.  Saraçoğlu, YÖK’ün amacının yükseköğretim sisteminin ürettiği bilimsel tüm çıktıların, üniversiteler tarafından oluşturulacak kurumsal akademik arşivler aracılığı ile toplanması, düzenlenmesi, uzun süreli saklanması ve YÖK Başkanlığı’nda kurulacak ulusal akademik arşiv sistemi üzerinden merkezi olarak harmanlanıp ulusal ve uluslararası tüm kullanıcıların erişimine sunulması olduğunu belirtti.

Konuşmacı olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Gültekin Gürdal ve Doğuş Üniversitesi’nden Sönmez Çelik’in katıldığı toplantıda akademisyenlere ve kütüphane yöneticilerine kurumsal arşiv hakkında bilgi verildi.

Eğitim toplantısında konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Gültekin Gürdal,  internetin dünya çapında bilgiye erişimde radikal değişikliklerin yaşanmasını sağladığını dile getirerek, “Web ortamının bilimsel bilgiyle güçlendirilmesi gerekir. Kamu kaynaklarıyla üretilen bilginin herkese açık olması gerekir. Bilgiye erişimde engellerin kaldırılması araştırmaların hızlanmasını, eğitimin gelişmesini, bilginin kullanışlı hale gelmesini sağlar. DSpace uluslararası düzeyde kullanılmaktadır ve kurumsal arşivler için uygun bir sistemdir. Açık erişimin kurumsal arşivler aracılığıyla desteklenmesi ve bilgiye özgürce erişim için akademik kurumların, kütüphanelerin, dergi editörlerinin, yayıncıların, vakıfların, aydınların, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının desteği çok önemlidir.” diye konuştu.

Gürdal’ın ardından AEKA eğitimi hakkında bilgi veren Doğuş Üniversitesinden Sönmez Çelik, yaptığı sunumda arşive verilerin nasıl yükleneceğini uygulamalı olarak açıkladı.  Ayrıca bu verilerin sisteme nasıl girileceği hususunda dikkat edilmesi gereken standartlar hakkında bilgi veren Çelik, bunu da örneklendirerek katılımcılara aktardı. (Nihat Kanat-İLKHA)