BURSA – Okula başlamanın hem aile hem de çocuklar için heyecan verici bir dönem olduğunu belirten uzmanlar, okul ile ilgili negatif-olumsuz şeylerden bahsedilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Psikolog ve Aile Danışmanı Nurgül Ay, okula yeni başlayan çocukların psikolojilerini doğru yönetmek adına ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Okulun iki temel işlevi olduğunu dile getiren Psikolog Ay, “Bunlardan biri uyum diğeri çevredir. Bu dönemde ailenin ve öğretmenlerin çocuğa karşı olan tutumu onun benlik algısını olumlu ya da olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocuğun gelecekteki eğitim ve sosyal hayatının uyumlu ve başarılı olması için bazı konulara dikkat edilmesi gerekir.” dedi.
Okul ile ilgili negatif-olumsuz şeylerden bahsedilmemesi gerektiğinden, ebeveynlerin kendi okul hayatlarındaki olumlu yaşantılardan örnekler vermelerinin önemine vurgu yapan Ay, çocuğun okula karşı pozitif duygular beslemesi için bu davranışların gerekli olduğunu aktardı.
Çocuğun okula gitmeyi bir zorunluluk ya da ceza gibi algılamaması için buna sebep olacak konuşma ya da davranışlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Ay, okulun ilk günlerinde çocuğa güven vermek adına ilk hafta birlikte okula gidilebileceğini, sonraki haftalarda kararlı bir şekilde yanlarından ayrılmaları gerektiğini belirtti.
“Ev ödevlerini çocuğun kendisi yapmalı”
Ay, öğrencilerin okula adaptasyon süreci ve sonrasında çocuğa verilen sorumlulukları ailelerin üstlenmemesi gerektiği konusunda uyarırken, çocuğun bu sorumluğu kendisine ait olduğunu bilmesi gerektiğini vurguladı.
“Başarısının artması ve olumlu davranışlar kazanması konusunda atılması gereken ilk adım; azarlamayı, bedensel ceza vermeyi, eleştirmeyi ve başkalarıyla kıyaslamayı bırakmaktır. Kıyaslamak çocuğu reddetmektir. Onu olduğu gibi kabul edin.”şeklinde sözlerini sürdüren Ay, çocuğun başarısızlığı konusunda ailenin vereceği olumsuz tepkilerin ya çocuğun okuldan ve derslerden soğumasına ya da aşırı ders çalışmasına ve sosyal etkinliklere katılmamasına yol açabildiğine dikkat çekti.
Bunun da çocuğun psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkilediğine işaret eden Ay, “Çocuğun her konuda desteklenmeye yüreklendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunu yaparsanız hem çocuğun kendine olan güveni artar hem de yeni başarılar elde etmek için heveslenir. Önemli olan performans değil çabadır. Yani çocuğun başarmak için gösterdiği emektir.” ifadelerini kullandı.
Bütün bunlara rağmen bazı çocuklarda okul fobisi görülebileceğinden bahseden Ay, çocuklarda okul fobisinin bulantı, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal ya da uykuda huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi.
Ay, “Aile böyle bir tepki ile karşılaşırsa, mutlaka psikolojik bir destek almalıdır. Çünkü bu belirtiler fiziksel değil psikolojik bir sorunu işaret ediyor olabilir. Okul fobisi kaygı bozukluğu olan çocuklarda daha sık gözükmektedir. Psikodinamik bir alt yapısı vardır, bu yüzden gecikmeden bir uzman yardımına başvurulmalıdır” diyerek okul fobisinin hafife alınmaması konusunda da uyardı. (Zeki Aras-İLKHA)