ŞANLIURFA- Harran Ovasında meydana gelen iklim değişikliği, artan zirai ilaç kullanımı ve yaşanan tohum değişikliği arıcılığı olumsuz etkiliyor. Özellikle son günlerde sık yaşanan elektrik kesintilerinin de arıların susuz kalmasına sebep olurken son yıllarda bal üretiminde de verimin çok düşük olduğu belirtiliyor. 20 yıla yakın süredir Harran Ovasına gelerek arıcılık yapan Adana Arıcılar Birliğine kayıtlı olduğunu belirten Yusuf Deveci, son yıllarda yaşanan olumsuzluklardan dolayı zarar ettiklerini belirterek seneye Harran’a gelmeyi düşünmediğini söyledi.
Zirai ilaç ve tohum ve iklim değişikliği arıcılığı olumsuz etkiliyor
Son yıllarda bal üretiminde verimin çok düştüğünü söyleyen Deveci, “Eskiden geldiğimiz yıllarda burada kovan başı 15–20 kilogram bal üretimi yapıyorduk ama şu anda kovan başı 5 kilograma kadar düştü. Başlıca sebebi İsrail çiğidi dediğimiz çıplak çiğit bu çiğit türünde verim alınmıyor. Yine bölgede zirai ilaçların kullanılması da bal üretimini çok olumsuz etkiliyor. Mesela iklim değişikliği de etkiliyor ama dediğim gibi en fazla etkileyen zirai ilaç ve tohum değişikliği bizi büyük sıkıntıya sokuyor.” Diye konuştu.
Sık yaşanan elektrik kesintileri de arıcılığı vurdu
Son günlerde özellikle sulama döneminde elektrik kesintilerinin sık yaşanmasını kendilerini çok olumsuz etkilediğini belirten Deveci, kesintilerden dolayı susuz kalan arıların saldırganlaştığını söyledi.
“Arılarımız için boş arazi bulamıyoruz”
Arıların yerleşim yerlerine yakın konaklatılmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Deveci, ”Bu yerde çok sıkıntı çekiyoruz. Boş arazi bulamıyoruz arıyı konaklatacak yani yerleştirecek köy ya da yola yakın olduğunda olmuyor. Uzakta da boş arazi bulamıyoruz bu konuda devletimizin bir çözüm bulmasını istiyoruz. En azından her köyde bir 5–10 araziye yetecek kadar boş alan sağlanabilir.” dedi.
“Zarar ediyoruz bundan sonra gelmeyi düşünmüyoruz”
Her yıl normal şartlarda yedinci ayın sonlarında Harran’a geldiklerini dile getiren Deveci, “Ekim ayına kadar arılarımızı konaklatıyoruz fakat bu şartlarda daha geç gelip erken gitmek zorunda kalıyoruz. Kısacası bu yıl verim yok ve bundan sonrada gelmeyi de düşünmüyoruz çünkü çok zarar ediyoruz bizi kurtarmıyor. Genelde Harran’da 3 sağım yapardık ama şu anda 1 sağım bile olmuyor.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak- A.Hakim Bulut-İLKHA)