Milyonlarca gencin geleceğini tek sınava bağlayan uygulama 2016`dan itibaren bitiyor. Yeni sistemle LYS ve YGS kaldırılacak. Öğrenci, lise sınavlarında aldığı not ve ilgi alanına göre istediği üniversiteye başvuracak. Başbakan Ahmet Davutoğlu`na, Milli Eğitim Bakanlığı`nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan `TEOG`a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.

ŞURANIN DA GÜNDEMİNDE

Akşam`ın haberine göre, öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası`nda da masaya gelecek. İşte 2015`teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:

- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.

TEOG BENZERİ UYGULAMA

- `Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi` de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.

- Tıpkı TEOG`da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB`nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul`daki ve Hakkari`deki öğrenci aynı sunumu görecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.

- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.

Mesleki eğitim de dönüşüyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu`na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı`yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası `ara eleman` olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.

YÖK yasası değişiyor

Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası`nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık`a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis`e sunulması planlanıyor.