MUŞ-Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) teknik destek programı kapsamında 2014 yılında Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Arıcılar Birliği ortaklığında hazırlanan proje ile Muş’ lu arıcılara arıcılık semineri verildi.

Muş İl Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda verilen seminerin ilk etabına 40 arıcı katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Mehmet Aydın, proje kapsamında Muş’lu 220 arıcının, arıcılık hakkında detaylı olarak bilgilendirileceğini söyledi.

Düzenlenecek olan seminerlerde, süregelen klasik arıcılık yerine daha modern ve  organik arıcılığın profesyonelce öğretileceğini kaydeden Aydın; “Bilindiği gibi arıcılarımızın üretmiş oldukları balları istenilen fiyata satabilmeleri için, coğrafi işaret alınması, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu eğitimden sonra ikinci etap olarak coğrafi işaret alımı için gerekli çalışmalar yapılacak ve arıcılar için pazarlama stratejisi geliştirilecektir. Aynı zamanda bal dışında, önemli gelir kaynağı olabilecek ana arı üretimi, arı sütü üretimi, polen üretimi gibi konularda arıcılarımızın eğitimi sağlanacaktır’’ dedi.

Bal arılarının insanlara çok yönlü faydalarının olmasının yanında, ekonomiye de katkısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Aydın; “Bu katkının ilimizde maddi değeri 150 milyon TL.’dir. Arı ürünlerinin ekonomiye katkıları da yıllık 12 milyon TL. dir. İlimizde önemli bir gelir kaynağı olan arıcılığın gelişmesi için eğitimler yanında destek hizmetlerimiz  de sürecektir. Arı konaklama ve hastalık taraması yapılmaktadır. İlimizde arıcılığa yıllık 200  bin TL. civarında destek sağlamaktayız. Bu yılda kovan başına 10 TL. desteğimiz devam edecektir.’’ şeklinde konuştu.

Proje Kapsamında Muş’ lu 220 arıcıya eğitim desteğinin,  40’ lı guruplar halinde, 5 etapta, 15 gün boyunca devam edeceği belirtilirken, 5 etapta 40’ ar kişilik guruplarla verilecek arıcılık eğitiminin toplam maliyetinin 15 bin TL olduğu açıklandı.   (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)