ŞANLIURFA- ILO'nun 2013 yılında yayımladığı verilere göre dünyadaki 168 milyon çocuk işçiden 98 milyon çocuğun tarım işçiliği yaptığı belirtilirken 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başladığı bu günlerde; Şanlıurfa’da okula giden 600 binin üzerinde çocuğun 20 bine yakınının mevsimlik tarım işçisi olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Mehmet Göbek, bu sorunun önüne geçilmesi için GAP Bölgesinde tarım sanayisine dönüşmenin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Başbakanlık genelgesi hayata geçirilmeli

Türkiye aynı zamanda uluslararası anlaşmalarla çocuk işçiliğine karşı mücadele etmek için taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Göbek, “Buna göre Türkiye'nin çocuk işçiliğinin en kötü uygulamalarıyla mücadele etmesi gerekiyor. Bunlardan biri de tarımda çocuk işçiliği. 2010 yılının Mart ayında Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge bu sorunların önüne geçmeyi hedefliyordu. Genelgenin getirdiği olumlu adımlar olsa da uygulamalarda aksaklıklar olduğu belirtiliyor.” diye konuştu.

Devlet olarak sosyal politika üretmeli

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını yerinde incelediklerini belirten Göbek, “Geçen hafta sonu Konya-Ereğli İlçesi’nde Mevsimlik tarım işçilere misafir olduk. Sorunları yerinde inceleyerek çocuklarla konuşma imkânı bulduk. Çocukların hepsi okumak istiyor. Ama aileleriyle birlikte mecbur işe gittiklerinden eğitimden mahrum kalmaktadırlar. Ailelere yönelik iş istihdamı oluşturulmalı, ekonomik nedenlerin ortadan kalkması, çocukların okula kazandırılması için de hükümet olarak, devlet olarak sosyal politika üretilmesi gerekir.” dedi. (Osman Gülebak-İLKHA)