BATMAN - Tarım ve Hayvancılık Batman İl Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli işbirliğiyle GTH Batman İl Müdürlüğü Konferans Salonunda “Aile Çiftçiliği Paneli” yapıldı.

Yaklaşık 3 saat süren panele; Batman’daki kurum, kuruluş, ziraat odası yetkilileri, belediye, DİKA yetkilileri, GTH Batman İl Müdürlüğü yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Verilen panel ile ilgili bilgi veren Batman-Siirt GAP TEYAP il koordinatörü Ahmet Menteşe, 2001 yılından bu yana 3 bin 800 çiftçiyi eğitime aldıklarını belirtti.

“Amacımız gençleri üretimde tutup göçü önlemektir”
Dünya Bankasının ve Birleşmiş Milletlerin bir kararıyla 2014 yılının “Dünya Çiftçi Günü” olarak ilan edildiğini söyleyen Menteşe, “Özellikle köylerde insanlar ve gençler pek kalmıyor, tarlalarını terk ediyor ve büyük şehirlere göç ediyorlar. Bu da büyük şehirlerde işsizlik ve yapısal sorunlar meydana getiriyor. İşte bunu önlemenin, istihdamı ve tarımsal üretimin sürekliliğini artırmanın en önemli yolu aile çiftçiliğini bir arada tutmaktır. Özellikle gençleri bu sektörün içine geçmek ve kalıcı kılmaktır. GAP idaresinin almış olduğu bir kararla artık projemizin bir parçası haline getirdik ve görev yaptığımız özellikle Batman ve Siirt’te aile çiftçiliği konusunda insanlarımızı bilgilendirip onları bir takım desteklerler, projelerle destekleyerek özellikle genç bayanlarımızı ve kardeşlerimizi üretimde tutup göçü önlemektir. Amacımız genç kardeşlerimize gurbet çözüm değil gurbetin çözümsüzlüğünü getirmektir. Artık çözüm tarlada bağıyla barışık yaşamaktır. Biz bu mesajı vermek istedik.” dedi.

“Aile çiftçiliği sayesinde insanlar köylerde kalıyor”
Panele konuşmacı olarak katılan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Yardımcı. Doç. Dr. Songül Akın ise, “2014 yılı Birleşmiş milletler tarafından aile çiftçiliği ilan edildi. Biz de bu konuyu Türkiye ve Batman açısından tartışmaya açtık. Neden Batman? Çünkü Batman bir zamanlar petrol iliydi ve bundan baya bir fayda gördü. Sonra tütün geldi. Şuan Batman’da arazisi olmayan üreticisi sayısı çok fazladır. Özellikle Sason, Beşiri, gibi ilçelerde tütün kotasından sonra da çok fazla zorluk yaşadılar. Fakat bir orada tarım teşkilatlarının yayımları sayesinde başarılı deneyimler yaşadık. Aile çiftçiliğin oradaki insanları köyde tutabildiğini gördük. Biz bugün aile çiftçiliğin ne kadar bizler için, ülke için önemli olduğunu anlatmaya çalıştık.” diye konuştu.

Panele katılan çiftçiler de, bilgi edindikleri için sevindiklerini dile getirerek, böylesi panellerin sık sık yapılması gerektiğini vurguladılar. (M.Fatih Akgül-İLKHA)