DİYARBAKIR  - 15-19 Eylül İlköğretim Haftası Diyarbakır Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulu'nda düzenlenen törenle başladı. Vali Mustafa Cahit Kıraç, günün anlam ve önemine binaen açıklamalarda bulundu.

Merkez Kayapınar ilçesinde düzenlenen törene Vali Mustafa Cahit Kıraç’ın yanı sıra Ortaöğretimler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halil İbrahim Topçu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Diyarbakır Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü, Diyarbakır milletvekillerinde Mine Lök Beyaz, Oya Eronat ile öğrenci aileleri katıldı.

Misafirlerin, alkış ve folklor oyunları ile karşılandığı törende, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Vali Kıraç, bu gün başlayan 2014 – 2015 eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere hayırlı olsun temennisinde bulundu. Vali Kıraç, bu yıl Diyarbakır’da toplamda 1552 okulda, 11 bin 206 derslikte 508 bin öğrencinin ders başı yaptığını ve bu öğrencilerin başında da son yapılan atamalarla beraber 16 bin 294 öğretmenin hizmet verdiğini söyledi.

Diyarbakır’a 1863 kadrolu öğretmen

Diyarbakır’da okul sıkıntısı ile beraber öğretmen açıklarının da olduğunu ancak son atılan adımlarla bu sıkıntıların bir nebze de olsa giderildiğini söyleyen Vali Kıraç, Milli Eğitim Bakanlığının açıklamış olduğu 40 bin kadrolu öğretmen atamasında Diyarbakır’a 1863 kadro ayrıldığını söyledi.

Öğretmen açığımızın ciddi bir boyutta olmadı

Ücretli olarak hizmet verecek 2000 civarında öğretmenle beraber öğretmen açıklarının kapandığına değinen Vali Kıraç,  “2014 2015 eğitim öğretim yılında, eğitim ve öğretimin temel taşlarını olan öğretmen açığımızın ciddi bir boyutta olmadığını görmek ve eğitime böyle başlamış olmak bizi memnun etmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Başarısız bir eğitimin faturasının ağır olur”

Öğretmenlerin öncelikli işlerinin iyi bir eğitim olduğunu ve eğitimde başarısızlığın hiçbir mazeretinin olamayacağını söyleyen Vali Kıraç, başarısız bir eğitimin faturasının ağır olacağı uyarısında bulundu.

Vali Kıraç, “ Günden güne derslik ihtiyacınızı gidermek, öğretmen açığımızı kapatmak ve eğitim ve öğretim müfredatını ezbercilikten kurtararak çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için öğrenci velilerimiz öğretmenlerimizle, okul idarecilerimiz ile beraber hareket etmek durumundadırlar. Bu anne babaların, idarecilerle sıkı bir temas halinde olarak çocuklarının problemlerini gidermek, gördükleri problemleri hocalarıyla paylaşmaları, başarının asıl kaynağını oluşturacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Çok ciddi bir eksiklik olacağını tahmin etmiyorum.”

Bir gazetecinin, bazı STK’ların okulları protesto etmek için düzenlediği eylemleri ve “okula gitmeyin” çağrısını değerlendiren Vali Kıraç, şu ana kadar bu konu ile ilgili olarak kendilerine herhangi bir başvuru gelmediğini ve okulun ilk günü olmasına rağmen okullarda ki yoğunluğa bakılırsa bu çağrının havada kaldığına işaret etti.

Vali Kıraç, “Bugün daha yeni ders başladı. Malumunuz az önce bir sınıfa girdik, hemen hemen hiçbir eksik yok. Diyarbakır'ın birde şu özelliği var tabi. Özellikle mevsimlik çalışan ailelerimiz var. Bu ailelerin çok sayıda öğrenci olan çocukları ailesiyle berber çalışmaya gidiyor. Bundan dolayı da öğrencilerimiz gelmemiş olabilir. Ancak şuan öğrencilerimizin ne kadarı ders başı yapmış ne kadarı yapmamış şu an bunu kestirmek zor. Fakat çok ciddi bir eksiklik olacağını tahmin etmiyorum.” cevabını verdi.

“Kürtçe okul için hiçbir talep yok”

Şu ana kadar kendilerine Kürtçe okullar ile ilgili herhangi bir talebin de yapılmadığını belirten Vali Kıraç, "Bugün bir bakkal dükkânı açmak için bile kişi başvuruda bulunup ruhsat almakta. Böyle bir talep olmadı. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasası, mevzuatı, Bakanlıklar, kaymakamlıklar, valilikler, adliyeler vardır. Hukuka aykırı bir davranış varsa gereği yapılır. " diye konuştu. (Ali Adiyaman – İLKHA)