ŞANLIURFA - Hilvan`nın değişik okullarında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okullara alınmayan öğrenciler, Tesettüre Çağrı Platformu öncülüğünde yapılan girişimler sonunda okullarına kavuştu.

Aralarında İkra Eğitim Der, Özgür Der, Hür Der, Memur Sen, Mustazaf Der ve Şanlıurfa İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu Üyesi Selam Der`in de bulunduğu 55 STK`nın yaşanan hukuksuzluğu yakından takip edip İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okul yönetimleriyle yaptıkları görüşmeler sonucu öğrenciler uzun bir aranın ardından eğitimlerine başlayabildi.

Yapılan keyfi uygulamalar neticesinde mağduriyet yaşayan öğrencilerin velileri kızlarının okullara alınmasıyla sonuçlanan bu süreçte yaşadıklarını anlattılar.

Emniyet Güçleriyle Karşı Karşıya Getirildik
Okula alınmayan kız öğrenci velilerinden Esat Beyazçiçek, geçen yıl ki eğitim döneminde olduğu gibi bu yıl da çok sıkıntı çektiklerini dile getirdi. Şu anda okumakta olan iki kız öğrencisi olduğunu, bu kızlarının kendi istekleriyle okula başörtülü olarak gittiğini belirten Beyazçiçek, başörtülü olarak okumak isteyen kızlarının haksızlığa uğrayarak eğitimlerinin engellenmek istendiğini söyledi.

Geçen yıl kızlarının okula alınmadığından dolayı hemen hemen her gün okula giderek okul yönetimleriyle görüştüklerini ifade eden Beyazçiçek, "Bu görüşmelerden olumlu bir cevap alamadığımız gibi okula çağrılan polislerle karşı karşı getirdik.

Kızlarımdan 7.Sınıfta okumakta olan kızım Susa Beyazçiçek geçen yıl evimizden kilometrelerce uzakta olan Cumhuriyet İlköğretim okuluna sürgün edildi. Bu yıl bu okul yönetimleri de aldıkları keyfi uygulamayla her iki kızımı da okula almadı. Okullara her gidişimizde emniyet güçlerini okula çağırıp kızlarımı bu kararımızdan vazgeçirmeye çalıştılar" dedi.

Okula götürdüğü kızı Susa Beyazçiçek`in kendisinin ardından sınıftan çıkarıldığını belirten Beyazçiçek, "Daha sonra bir araya gelen 55 STK`nın Hilvan`a gelip olanları yerinde incelmesi ve yönetimlerle yapılan hukuksuzluğu görüşmeleri neticesinde kızlarımız başörtülü olarak okula alınmaya başlandı. Temennim şu ki yurt genelinde okullara alınmayan öğrencilerin bir an önce okullara alınmasını ve yapılan hukuksuzluğun farkına varılmasıdır. Ayrıca bize destekleriyle yardımcı olan başta Tesettüre Çağrı Platformu olmak üzere tüm STK`lara teşekkür ederim" diye konuştu.

Kızıma Öğretmen Tokat Atmasaydı Acaba Ne Olacaktı
75. Yıl İlköğretim Okulunda aynı sınıfta okuyan iki kız öğrencisi olan Ramazan Solucantutan ise, "Kızlarım İslami aile terbiyesiyle yetişmiş ve okula da başörtülü olarak gitmeleri beni sevindirmiştir. Oysaki okul yönetimi başörtüsüne karşı olduklarını hemen göstermiş ve kızlarıma ve şahsıma sözlü fiziksel hakaretlerde bulunulmuştur. Bu yapılanların keyfi bir uygulamadan başka bir şey olmadığını bildiğimden dolayı çocuklarımın okula alınması için girişimlerde bulundum.

Kızlarımı sınıfa götürdüğümde hem yönetim, hem de emniyet güçleri tarafından engellenip hakaretlere maruz bırakıldım. Emniyet güçleri beni okuldan çıkarmaya çalışırken arkamda duran kızım Zehra`ya polislerin gözleri önünde bir öğretmen tarafından tokat atıldı, kimse de herhangi bir müdahalede bulunmadı. Tokat olayından sonra ilçemize gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri, İlçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okul yönetimleri nezdinde görüşmeler yapmalarının ardından kızlarım okula alındılar. Ama şunu diyeyim ki: Eğer kızım Zehra tokat yemeseydi acaba ne olacaktı? Yapılan hukuksuzluğu Kaymakamlık ve Okul yönetimine bildirdim gerekirse avukatlarım aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" şeklinde konuştu.

Tutanak Tutmamız Bile Fayda Etmemişti
Hilvan`da iki ilköğretim okulunda okuyan kızlarının başörtü mağduriyetini dile getiren Abdülkerim Yüksekyayla ise şunları söyledi: "Kızlarım geçen yıl Okula başörtülü olarak gitmek istediklerini tarafıma iletilince gayet net bir şekilde olumlu cevap verdim ama okul yönetimleri aynı fikirde değildi. Çünkü okul yönetimleri kızlarımın zorunlu olan sekiz yıllık eğitim ve öğretim hakkını engellemeye çalıştılar. Kısaca şunu belirteyim ki, kızlarım her okula alınmadığı gün okula gidip almaları yönünde uyarmama karşılık yönetmenliği uygulamaları gerektiğini ama uygulamak yerine keyfiyetlerine bakıp beni ve benim gibi diğer veli öğrencileri mağdur edip kızlarımdan bir tanesini başka okula sürgün ettiler.

Her gün okula alınmayan öğrencilerimin ve benim yaşadıklarımı tutanakla tutup Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, TBMM İnsan Hakları Komisyonuna ve İl Valiliğine fax çekmeme rağmen olumlu cevap alamadım. Geçen yıl yaşadığımız mağduriyet, bu yıl da aynı şekilde devam edince STK temsilcilerinin ilçemize gelip yönetimlerle görüşmeleri neticesinde kızlarım şu anda okula alınmıştır."

Yüksekyayla son olarak, kendilerine destek olan Tesettüre Çağrı Platformu yetkililerine ve mağduriyetlerini dile getiren tüm medya ve TV kuruluşlarına teşekkür etti.

Mehmet Can Yardımcı - İLKHA